La méteo: setmana de xàfecs i pujades i baixades de temperatura

Les tempestes se centraran sobretot al Pirineu i Prepirineu però també visitaran altres comarques

Tarda de tempestes localment fortes en algunes comarques. Els aiguats han afectat sobretot les comarques de Girona, però de forma més local també hi ha hagut tempestes fortes en comarques com les Garrigues i l'Anoia. Fins a les sis de la tarda aquestes són les pluges més abundants d'aquest dilluns (en l/m2):

  • Olot, 52
  • La Vall de Bianya, 39
  • Sant Privat d'en Bas, 35
  • La Vall d'en Bas, 33
  • La Pobla de Cérvoles, 25
  • Vilanova de Sau, 22
  • Cervià de les Garrigues, 19
  • Girona, 19
  • Molló, 18
  • Castellar de n'Hug, 16

Fins al vespre s'aniran repetiran els ruixats i tempestes de tarda. Sobretot afectaran el Pirineu i Prepirineu, però a diferència d'ahir els més abundants avui no descarregaran al Pirineu occidental sinó sobretot en indrets del Ripollès, la Cerdanya o el Berguedà. No és gens descartable que els xàfecs arribin també a la Catalunya Central i a comarques prelitorals, sobretot a les de Girona.

Els xàfecs i tempestes de tarda seran una tònica de la setmana. Al Pirineu i Prepirineu n'hi haurà gairebé cada dia, i de manera irregular aquests ruixats aniran apareixent també en altres comarques interiors, prelitorals o fins i tot de la costa. Demà les tempestes de tarda afectaran sobretot les comarques de Girona. Aquest dimarts els ruixats podrien arribar a la costa amb més força que avui.

Entre dimecres a la tarda i dijous al matí les pluges podrien arribar a ser abundants en alguns sectors del Pirineu i Prepirineu. Al voltant de divendres s'entreveu una treva, però el cap de setmana és probable que hi hagi noves tongades de pluja, fins i tot més extenses i abundants. Alguns sectors del Pirineu podrien acumular més de 100 l/m 2 en el total de la setmana.

Pel que fa a la temperatura, els intervals de núvols no evitaran que la primera part de la setmana sigui xafogosa. Avui molts termòmetres no passaran dels 25 graus, però en canvi la sensació tèrmica s'acostarà als 30. Aquesta nit ha sigut tropical al centre de Barcelona: al Raval la mínima s'ha quedat en 20,1 graus. Les dues nits vinents seran de més mal dormir a la costa.

A partir de dijous una massa d'aire més fresc farà canviar el panorama. Els pròxims set dies tindrem pujades i baixades de temperatura, però a partir de dijous és probable que entrem en una fase de poca calor, en què s'intercalaran els dies amb temperatures normals per a l'època amb dies més propis de la primera quinzena de maig. Tot i la xafogor que marcarà aquesta primera part de la setmana, la primera part del juny s'entreveu poc calorosa.