Una cadena de tempestes descarrega fortes pedregades en diverses comarques

Entre aquesta tarda i demà al vespre els ruixats sobtats i localment forts podran afectar moltes comarques

Les tempestes d'aquesta tarda han descarregat pedregades múltiples en una extensió que poques vegades es veu. Les precipitacions acompanyades de pedra han afectant tant punts de la Catalunya central com de les comarques de Girona i de diverses comarques de Ponent. N'hi ha constància en pobles de les Garrigues, l'Urgell, el Pla d'Urgell o el Segrià, cosa que posa de manifest fins a quin punt les pedregades s'han estès i han afectat les comarques de Ponent. En general han sigut breus, però hi ha constància de pedres com nous, tant a les comarques de Ponent com a Osona.

Poc abans de les cinc de la tarda el Meteocat ha activat un dels seus nous avisos de temps violent centrat en les comarques d'Osona i el Berguedà, i cap a les sis s'hi han afegit avisos d'aquest mateix estil també a les Terres de l'Ebre i en comarques com l'Urgell i les Garrigues. El primer vídeo d'aquesta sèrie de tuits és precisament de Bellpuig, a l'Urgell.

D'entre les pluges més abundants d'avui fins a dos quarts de nou del vespre destaquen (en l/ m2):

 • PN dels Ports, 75
 • Perafita, 43
 • Fals, 31
 • Tortosa, 29
 • Horta de Sant Joan, 28
 • L'Aldea, 27
 • Santa Coloma de Farners, 27
 • Anglès, 23
 • Manlleu, 23
 • Lleida, 23
 • Gimenells, 32
 • La Quar, 20
 • Ascó, 14
 • Girona, 13
 • Ripoll, 11

Amb els 74 l/ m2 d'avui, el 2020 al Parc Natural dels Ports ja se superen els 1.320 l/ m2 en poc més de sis mesos, una dada extraordinària que agafa molta dimensió si es té en compte que des del 2009 només hi ha hagut un any en què hagi plogut més en el conjunt de l'any: el 2018, quan van caure 1.445 l/ m2 en tot l'any en aquesta estació enfilada a la cota 1.000 al terme de Roquetes. En la resta d'anys, plujosos o secs, ha caigut menys aigua de la que ja s'ha recollit aquest 2020 en poc més de cinc mesos.

Els xàfecs i les tronades avançaran d'oest a est, i com més avanci el dia més s'acostaran a la costa. Avui les tempestes afectaran el Pirineu i el Prepirineu, la Catalunya central i Ponent, i de cara al vespre també arribaran al prelitoral i en menor mesura a la costa.

A diferència de dies anteriors, avui els ruixats i les tronades també aniran apareixent durant la nit i, tot i que demà al matí hi haurà una treva, a la tarda encara tornaran a rebrotar ruixats forts en moltes comarques de Girona i de la Catalunya central. A la Costa Brava, per exemple, les tempestes més fortes d'aquest episodi podrien no arribar fins demà a la tarda. Alguns xàfecs podran anar acompanyats de calamarsa o pedra.

Durant divendres i l'inici del cap de setmana els ruixats oferiran una treva, però entre dissabte a la tarda i diumenge és probable que les tempestes reapareguin en moltes comarques. El cap de setmana els xàfecs podrien tornar a acumular més de 50 l/ m2 en diverses comarques interiors i del Pirineu. Encara hi ha molta incertesa sobre el temps de la setmana que ve, però el més probable a hores d'ara és que els ruixats i les tempestes puguin continuar apareixent, sobretot entre dimecres i dijous. Les nevades tornaran a emblanquinar les cotes altes del Pirineu els dies vinents i per sobre dels 2.500 metres els gruixos podrien arribar a ser destacables.

Avui l'ambient canviarà poc respecte a ahir, però de cara a demà la refrescada serà contundent. Aquest dijous el termòmetre es mantindrà per sota dels 20 graus en moltes comarques de la meitat nord de Catalunya i al sud el vent de mestral farà que les màximes puguin arribar a superar els 25 graus en algun cas. El cap de setmana començarà amb més calor, però el canvi de temps de diumenge clavarà una nova estocada al termòmetre. La setmana que ve començarà amb un ambient encara més fresc del que pugui haver-hi entre demà i divendres al matí.

Demà la tramuntana i el mestral es deixaran sentir amb cops moderats. El vent bufarà especialment fort a les Terres de l'Ebre, on entre demà al vespre i divendres al matí hi haurà ratxes de fins a 70 o 80 km/h.