Méteo especial: cops de vent molt forts i no només a les comarques habituals

Una ponentada provocarà ratxes de més de 100 km/h sobretot divendres al matí

Avui el vent ja ha bufat amb algunes cops forts, però serà a partir del vespre quan arribaran les ventades més fortes. Fins a les 5 de la tarda destaquen els cops de vent de vent 105 km/h al Puig Sesolles, al Montseny, els 76 del Pantà de Siurana, els 65 de l'aerport de Reus o els 62 del Tibidabo.

Aquesta tarda les ventades aniran a més, al vespre ja hi haurà cops de 70 o 80 km/h en diverses comarques centrals, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Els cops de vent més forts, però, no arribaran fins demà al matí. Aquest divendres caldrà estar pendents de possibles ratxes de més de 100 km/h, o fins i tot més de 110, en moltes comarques de Tarragona i en àmbits com el Penedès. Els cops de vent de més de 90 km/h també afectaran sectors de Ponent, l'àrea metropolitana de Barcelona i algunes comarques interiors de Girona.

El Meteocat té actiu un avís per vent que considera de perill alt a la majoria de comarques. Només en algunes comarques gironines i en alguns punts de la Depressió Central el perill s'hi entreveu només moderat. És probable que avui aquest avís passi a ser de perill molt alt en algunes comarques. Protecció Civil ja té activat el pla Ventcat en fase de prealerta. Dissabte al matí el vent encara bufarà amb cops de més de 50 km/h en moltes comarques de Tarragona, però en general el cap de setmana el vent ja no serà protagonista.

Perill molt alt per vent de cara a demà

De la previsió també cal destacar-ne una nevada abundant que afectarà el Pirineu entre aquesta tarda i demà. És possible que avui pugui arribar a nevar al voltant dels 1.000 metres, però la massa d'aire més càlid que acompanyarà el canvi de temps farà que ràpidament la cota s'enfili per sobre dels 1.500. Aquesta no serà una nevada de cotes baixes, però per sobre dels 2.000 metres podria arribar a deixar fins a mig metre de neu nova a la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra. És possible que les precipitacions superin els 100 l/ en alguns d'aquests sectors. En canvi, als sectors més pròxims a mar la nevada serà irrisòria.

El canvi de temps també provocarà un canvi de temperatura a l'alça molt clar. Avui la sensació de fred serà un mica més marcada que ahir, però demà el termòmetre s'enfilarà entre 4 i 8 graus a la majoria de comarques. El vent sec i aponentat farà que aquest divendres la temperatura arribi a superar els 20 graus a la costa. El cap de setmana no serà tan marcadament càlid, però la sensació tèrmica serà igualment més alta que la dels últims dies.

Més enllà de la nevada al Pirineu, aquest canvi de temps gairebé no farà ploure enlloc. Aquesta tarda i vespre s'arribaran a escapar algunes gotes en comarques de la meitat oest de Catalunya, però en general el vent sec impedirà les precipitacions. Demà serà un dia mig ennuvolat i dissabte quedaran alguns intervals de núvols al Pirineu i Prepirineu, però com més avanci el cap de setmana més clar serà el cel.

Plourà abans de Nadal? És probable que sí. Els mapes del temps avui dibuixen dos moments de la setmana que ve en què podria ploure en moltes comarques, sobretot a les de la meitat oest. Dimarts que ve i sobretot al voltant de divendres podríem tenir el pas de fronts que puguin fer ploure. La setmana que ve l'ambient tornarà a ser similar al dels últims dies, però no hi ha indicis de cap fredorada a llarg termini.