SOCIETAT

50 metges han denunciat agressions al llarg d'aquest any

El departament d'Interior de la Generalitat i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) han creat un nou marc de col·laboració per permetre que els facultatius puguin exercir la seva professió en condicions de seguretat

El departament d'Interior de la Generalitat i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) han creat un nou marc de col·laboració per combatre les agressions al personal sanitari i permetre que puguin exercir la seva professió en condicions de seguretat. El conseller de l'Interior, Felip Puig, i el president del COMB, Miquel Vilardell, han signat avui un conveni de col·laboració que servirà per intercanviar informació i perseguir casos d'agressions verbals i físiques en centre sanitaris, així com amenaces per internet.

"En si mateixa, la firma d'aquest conveni ja és una eina de prevenció perquè és un avís que un correu electrònic intimidatori enviat a un doctor no sortirà gratis", ha subratllat avui Puig. Segons les dades del COMB, durant el 2012 50 facultatius han denunciat agressions davant la Unitat Integral de la Violència contra el Metge que el col·legi professional barceloní va crear el 2010, però Vilardell ha advertit avui que hi ha molts més casos ocults. "Hem d'aconseguir que entre els metges no hi hagi por d'avisar quan hi hagi amenaces, perquè només es denuncia davant el COMB en un 50% dels casos d'agressió", ha destacat avui Vilardell.

El COMB ja va signar un conveni amb la Fiscalia per perseguir els agressors i avui ha fet un pas més forjant una col·laboració amb el departament de l'Interior que ha de servir per fer un seguiment de les intervencions policials i administratives d'actes violents contra els metges. Segons Vilardell, les agressions verbals són les que més predominen, encara que només en 3 dels 50 casos denunciats aquest any van ser prou greus com per fer un seguiment continuat de la situació des del COMB.

Gràcies a aquest conveni, la informació de les denúncies presentades davant el COMB serà analitzada pels Mossos, els quals valoraran en cada cas el risc i la magnitud de l'amenaça i tramitaran la infracció penal o administrativa. El president del Col·legi de Metges ha subratllat que les situacions de violència als centres sanitaris no han augmentat després de les retallades: "Davant la difícil situació, el metge ha hagut de posar el 150 per cent i els ciutadans el protegeixen, perquè veuen que ho està donant tot". Vilardell ha destacat que les agressions es concentren sobretot als centres d'atenció primària i a les urgències dels hospitals.