Serveis públics

Metges, docents i taxistes s'aturen

Els tres sectors han convocat mobilitzacions aquest matí a Barcelona

Diana Silva i Gemma Garrido Granger
2 min
Els metges interns residents (MIR) protesten, aquest dilluns, a les portes del departament de Salut per millorar les seves condicions laborals i formatives.

BarcelonaAvui 120.000 docents i 25.000 metges estan cridats a la vaga en la primera de les dues mobilitzacions que els sindicats han convocat aquesta setmana per defensar els serveis públics. Els docents protestaran en una manifestació que començarà a les onze del matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona i acabarà davant del Parlament de Catalunya. El sector sanitari està convocat a les 10 del matí davant del departament de Salut en una mobilització que acabarà a l'estació de Sants al migdia. A les protestes d'avui també s'hi sumarà el sector del taxi, que tallarà la Gran Via i el passeig de Gràcia de Barcelona.

Els serveis mínims decretats per a la vaga sanitària seran del 100% als serveis d'urgències i UCI, neonatologia i oncologia, així com l'activitat quirúrgica inajornable i la derivada del 061. Als CAP i CUAP, l'assistència urgent es garantirà amb el 25% de la plantilla el primer dia i amb un terç la resta. Al sector educatiu els serveis mínims seran d'un docent per cada tres aules als centres d'infantil, primària i secundària. Pel que fa als centres d'educació especial, llars d'infants i serveis de menjador i acollida, com a mínim, haurà de treballar el 50% de la plantilla. També s'estableix que cada escola i institut haurà de comptar amb, com a mínim, una persona de l'equip directiu, i en el cas de les llars d'infants una persona del claustre.

Reivindicacions

Metges de Catalunya, sindicat majoritari de facultatius, és el promotor de la vaga sanitària i l'atribueix a l’esgotament professional que afecta un de cada tres metges. Les principals reivindicacions són la falta de professionals i la impossibilitat d’assegurar el relleu generacional (aquesta dècada se’n jubilaran 9.000) i retenir els metges més joves. Critiquen la sobrecàrrega laboral que fa que els metges visitin una cinquantena de consultes presencials i telemàtiques al dia i l’excessiva burocràcia, que fa que el 40% del temps dels metges es dediqui a signar baixes o validar receptes, en lloc de visitar. També reclamen la recuperació de la jornada de 35 hores setmanals i un augment dels sous i de la retribució per complements i guàrdies.

A educació, la vaga està convocada per la majoria de sindicats, entre els quals hi ha USTEC, CCOO, CGT, la Intersindical i el Sindicat d’Estudiants. Les principals reclamacions són la negociació de l'avançament del calendari escolar, blindant el mes de juliol per a la formació dels docents, que es doni seguretat als interins que no aconsegueixin plaça en els processos d'estabilització i que la reducció de dues hores lectives als de més de 55 anys es faci el setembre del 2023. Pel que fa als taxistes, protestaran en contra de les plataformes digitals de transport com Uber o Free Now i demanen al Govern que limiti a 1.800 les llicències que es poden donar a aquestes operadores.

stats