DOCTRINA PAROT
Societat 30/11/2013

Miguel Ricart, l'assassí d'Alcàsser, surt de la presó

Albert Solé
2 min
Miguel Ricart en el moment en què va sortir de la presó d'Herrera de la Mancha.

BarcelonaL'únic assassí confés de les nenes d'Alcàsser, Miguel Ricart, ja ha sortit de la presó d'Herrera de la Mancha (Ciudad Real). Va ser ahir a la tarda i a fora no l'esperava ningú, tret d'un gran nombre de periodistes i un taxi, al qual va pujar amb la cara tapada amb una gorra i un buf. Ricart va ser condemnat a 170 anys de presó pel rapte, la violació i l'assassinat de Miriam, Toñi i Desirée el 1993, uns fets pels quals encara s'està buscant el seu amic Antonio Anglés.

L'Audiència de València va declarar ahir mateix que Ricart ja havia complert totes les penes imposades, un cop el Tribunal d'Estrasburg va anul·lar l'aplicació de la doctrina Parot. El Tribunal Suprem havia confirmat al gener la decisió de l'Audiència de València que l'assassí de les noies d'Alcàsser sortís de la presó el 19 de gener del 2023 per aplicació de la doctrina. La resolució no és ferma i es pot presentar recurs de súplica en el termini de tres dies.

La vida de Miguel Ricart va estar marcada per una falta d'afecte familiar des de la infància. Va perdre la seva mare quan tenia uns quatre anys i va tenir una mala relació amb el seu pare que ha repercutit en el seu caràcter, segons un dels informes psicològics que li van fer. Va ser consumidor habitual d'heroïna, encara que assegurava que no n'era dependent, però pel que fa a la personalitat era evident que tenia tendència a mentir i al narcisisme, i tot i que no tenia cap trastorn mental de tipus psicòtic, sí que ratllava el límit de la psicopatia.

60 etarres en llibertat

L'Audiència Nacional va dictar ahir l'excarceració també de dos etarres més, i ja són 60 els que han estat posats en llibertat. Un és José Arizmendi Ayarzabal, membre del comando Ipar Haizea i que es va acollir a la via Naclares dels etarres penedits, juntament amb la seva parella, la també membre d'ETA Idoia López Riaño, la Tigresa . L'altre és Iñaki Gonzalo Casal, Kitxu , membre del comando Lambroa, acusat de col·locar bombes.

stats