ADICCIONS
Societat 24/10/2019

Mil i una raons per a un futur sense tabac

Evitar que els joves comencin a fumar és clau per evitar 9.500 morts anuals pel tabac a Catalunya

Selena Soro
2 min

Barcelona“El tabac mata una de cada dues persones que fumen, mai una loteria ha estat tan carregada. ¿La millor manera d’evitar-ho? No començar a fumar”. Així de contundent es va mostrar ahir la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, durant l’acte Cap a un futur sense tabac, organitzat pel diari ARA i el departament de Salut de la Generalitat a la Facultat de Medicina de la UB. A l’acte, moderat per Antoni Bassas, hi van participar la consellera de Salut, Alba Vergés, i una taula d’experts formada per la mateixa Cabezas, el cap de l’unitat de control del tabaquisme de l’ICO, Esteve Fernández, i la infermera de l’ICS experta en tallers de deshabituació tabàquica Ana Gómez-Quintero.

Cada any moren a Catalunya 9.500 persones per causes relacionades amb el tabac, cosa que equival a 26 morts al dia, i la millor manera de combatre aquestes xifres és evitar que els més joves comencin a fumar, tal com van coincidir a afirmar els participants. “Vuit de cada deu joves comencen a fumar abans dels 20 anys, i la millor manera que el tabac no esdevingui una addicció és no començar”, va dir Vergés, que va defensar que el missatge que s’ha d’adreçar als joves ha de ser positiu: “Aguanta, aguanta sense fumar i la teva salut serà millor”.

Aguanta és el nom de la campanya que el departament de Salut ha llançat amb el jugador de la NBA Ricky Rubio -la mare del qual va morir a causa d’un càncer de pulmó- per evitar el tabaquisme entre els més joves, que de mitjana s’inicien en el consum de tabac als 14,6 anys. Ana Gómez-Quintero, infermera de l’ICS i experta en tallers de deshabituació tabàquica, va recalcar també la importància de centrar el missatge en tot el que es guanya sense fumar, més que no pas en la por. “Centrar-se en els beneficis és molt més efectiu, també a l’hora de deixar de fumar entre els que ja han començat”, va dir.

Segons els experts, el tabaquisme és el principal problema prevenible de salut pública a casa nostra, i aquí la legislació també hi juga un paper important. Sobretot ara que, després de set anys en caiguda, el tabaquisme ha tornat a repuntar: la població fumadora a Catalunya ha passat del 24% al 25,6%. “Les lleis antitabac del 2005 i del 2010 van suposar un abans i un després, però no ens podem relaxar”, va advertir el cap de la unitat de control del tabaquisme de l’ICO, Esteve Fernández, que va recalcar que el 50% dels fumadors veuen favorablement ampliar les restriccions a l’hora de fumar en determinats espais.

És la direcció que vol prendre la nova llei d’addiccions de la Generalitat. A banda d’equiparar les cigarretes electròniques al tabac convencional, proposarà ampliar la prohibició de fumar a espais esportius a l’aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i a vehicles privats. “Prohibir el tabac al cotxe privat va en la línia del que es fa a Europa. A la terrassa d’un bar s’hi acumulen uns 60 micrograms de partícules nocives del tabac, i en un dormitori, unes 300. En un cotxe se’n poden acumular fins a 3.000”, va explicar Vergés.

stats