Societat 25/06/2014

El ministre Soria admet que si ACS renuncia al Castor haurà de ser recompesada

Si els inversors del BEI accepten la renúncia, el ministre ha explicat que el govern espanyol actuaria "segons el que estableix el decret de concessió de l'explotació"

Efe
2 min
PLA D’IMPULS DE L’ECONOMIA 
 El consell de ministres també va aprovar ahir un pla per al creixement.

MadridEl ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha assegurat que no adoptarà cap decisió administrativa fins que Escal UGS, l'empresa que gestiona el magatzem de gas Castor, participada en un 66,67 % pel Grup ACS, presenti formalment la decisió definitiva de renunciar a la concessió de l'explotació.

De moment, el ministeri només ha rebut la notificació d'Escal en la qual s'anuncia la seva intenció de renunciar a la concessió d'explotació del magatzem, situat enfront de les costes de Vinarós (Castelló).

El ministre José Manuel Soria ha afirmat que un conjunt de bancs "liderats pel Banc Europeu d'Inversions (BEI)" ha d'autoritzar la renúncia d'ACS a l'explotació de Castor i, si això succeís, el govern espanyol actuaria "segons el que estableix el decret de concessió de l'explotació". Aquest decret signat pel govern del PSOE el 2008, diu que si Escal renuncia a la concessió, haurà de ser recompensada.

"Cal esperar a veure les condicions de la renúncia, i si aquesta és autoritzada pel BEI. Fins que arribi aquest moment no puc dir res més", ha completat Soria.

El ministeri manté la suspensió de l'activitat de la instal·lació de gas fins que no s'emetin tots els informes que siguin necessaris per garantir la seguretat.

Els informes coneguts fins ara relacionen la injecció de gas en el magatzem, situat enfront de les costes de Castelló, amb els sismes, però no determinen què passarà si aquest torna a funcionar, una qüestió que es remet a experts independents.

Aquest mateix matí, ACS ha indicat que per articular la seva renúncia a la concessió ha iniciat el procés a fi d'obtenir l'autorització prèvia per part del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i, eventualment, de l'assemblea de titulars dels bons, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inicialment, el magatzem estava pressupostat en prop de 700 milions. No obstant això, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va assenyalar que el cost total se situa al voltant dels 1.700 milions, la qual cosa suposa 2,5 vegades més.

ACS entén que la concessionària del projecte, Escal UGS, té dret a retornar la concessió en qualsevol moment, durant els 25 anys, "amb dret al cobrament del valor net comptable de la mateixa excepte en cas que s'acredités dol o negligència, en aquest cas el dret serà al cobrament del valor residual, assenyala en el seu informe financer anual".

stats