La ministra d'Educació diu que només la meitat dels alumnes tornaran a classe si al setembre no hi ha vacuna

Fernando Simón recomana que els nens estiguin molt vigilats tant a classe com al pati

El ministeri d'Educació estudia amb les comunitats autònomes com organitzar la tornada a classe al setembre "guardant les mesures imprescindibles de seguretat sanitària" en cas que no hi pugui haver grups de més de 15 alumnes per aula. Segons fonts d'Educació a l'agència Efe, el ministeri ja prepara l'organització de la tornada a les aules. La notícia arriba després que la titular d'Educació, Isabel Celaá, afirmés en una entrevista a Heraldo de Aragón que "si no hi ha vacuna, les escoles tindran la meitat d'alumnat a les aules". Això voldria dir que alguns alumnes es quedarien a casa i seguirien l'ensenyament a distància. 

"Si no hi ha més remei, els centres hauran d'estar a la meitat de la seva capacitat. Això obliga que una part dels alumnes estaran treballant presencialment i l'altra part telemàticament", ha expressat Celaá. Segons diu, "si tots els nens tornen a la vegada no podrem salvaguardar la distància obligatòria". 

El dia exacte per tornar a classe el fixen les comunitats autònomes, sempre complint amb el fet que, com a mínim, els nens han d'anar 175 dies a classe. El departament d'Educació de Catalunya no ha concretat encara com serà aquesta desescalada. 

Consulta aquí què podràs fer en cada fase del desconfinament

El govern espanyol preveu que, a partir del 25 de maig, la tornada a les aules sigui només per als menors de sis anys amb pares que treballin i no els puguin atendre, els estudiants de 4t d'ESO, 2n de batxillerat i 2n de formació professional, i també per als alumnes de primària i secundària amb necessitat de reforç. 

Simón alerta: els patis també cal vigilar-los

La proposta que la tornada a l'escola es faci amb les aules a la meitat de l'aforament és "correcta", segons el director del Centre de Coordinació d'Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón. En roda de premsa, ha recomanat que els nens estiguin vigilats mentre facin classe i també a l'hora del pati, per assegurar que mantinguin la distància social. "El que ens interessa és garantir que qualsevol grup manté les distàncies adequades. Mentre estiguin a classe segur que hi haurà algú que els vigili, i hem de garantir també que després al pati es manté", ha dit Simón.

"A mi la proposta em sembla bé sempre que 15 nens estiguin en una classe habitualment pensada per 30 o 40. Si els posem en una classe que habitualment és per a 15 no solucionem el problema", ha afirmat, per deixar clar que la clau és mantenir en tot moment la distància de seguretat. 

Els sindicats no volen tornar fins al setembre

Però els sindicats no volen tornar fins al setembre i demanen centrar-se ja en el curs que ve. Així, el sindicat CSIF ha rebutjat una tornada selectiva d'alguns alumnes, ha apostat per la tornada al setembre i ha demanat que es planifiqui ja amb plenes garanties "i evitant la improvisació". 

El sindicat de docents STES també ha rebutjat que només una petita part de l'alumnat torni a les aules aquest últim trimestre "durant només quatre setmanes" perquè suposa un "esforç organitzatiu i sanitari" molt gran. "Creiem que tota l'energia de l'administració hauria d'estar centrada en anar pensant la gestió del començament del curs següent", opina aquest sindicat.