Societat 19/07/2016

Sabadell plora la mort de la noia de 15 anys accidentada a Osca

La menor va caure per un barranc en una travessa nocturna en grup

Xavi Segura
3 min
Sabadell plora la mort de la noia de 15 anys accidentada a Osca

SabadellDolor, commoció i tristesa. Així viu Sabadell la notícia de la mort, la matinada d'aquest dimarts, d'una noia de 15 anys del Grup Escolta Xaloc de la ciutat, després de caure per un barranc d'uns 15 metres d’altura. L’accident ha tingut lloc al Canyó d'Añisclo, al Parc d'Ordesa situat al Pirineu d'Osca, mentre el grup format per 25 menors i 3 monitors feia una travessa nocturna. L'Ajuntament de Sabadell va decretar dos dies de dol per la mort de la menor i l'alcalde, el republicà Juli Fernández, s'ha desplaçat a la població aragonesa d'Ainsa, situada a uns 35 quilòmetres del lloc dels fets, on la resta d'integrants del grup han estat traslladats al llarg del matí per la Guàrdia Civil. Allà han rebut atenció psicològica, menjar i beure.

Mapa de la zona on s'ha produït la mort d'una noia de 15 anys en caure per un barranc

Els fets van succeïr dilluns a les 23.00 hores quan la menor, per causes que es desconeixen, va caure pel barranc durant la travessa. Els monitors, però, no van poder donar l'avís fins a les 02.48, quan van trobar cobertura. Els equips d'emergència no han pogut arribar a la zona, de difícil accés, i l'helicòpter de la Guàrdia Civil no s'ha pogut enlairar fins a les 06.00 hores per la falta de llum diürna. Inicialment, la menor, que es va fer diversos traumatismes i es va trencar els dos fèmurs, continuava amb vida, però ja era morta quan els serveis d’emergència van arribar a la zona. Ara haurà de ser l'autòpsia la que determinarà les causes exactes del decés. Segons ha explicat aquest matí la directora general de Joventut del Govern, Marta Vilalta, la ràtio d’escoltes per monitor era la correcta i tots els responsables tenien la titulació necessària per fer aquesta mena de rutes. "És un fatal accident que lamentem profundament, però la normativa s'ha complert", ha assegurat Vilalta, que ha remarcat la necessitat d’extremar la precaució a la muntanya. El cos de la menor ha estat traslladat a la localitat de Boltaña, mentre que la resta del grup anirà tornant a casa.

Sabadell plora la mort de la noia de 15 anys accidentada a Osca

Unió consistorial

La tragèdia ha fet que els dos municipis, Sabadell i Ainsa, s’agermanessin en un dolor compartit a banda i banda. "La notícia ha sigut molt dura, tant el consistori com els veïns estem consternats", ha explicat l’alcalde d’Ainsa, Enrique Pueyo, que ha obert el poliesportiu municipal per acollir tot el grup d'escoltes. "Aquí passen molts grups durant l’estiu i mai havíem tingut una notícia d’aquesta gravetat", ha afirmat Pueyo, que ha llançat un missatge de tranquil·litat assegurant que la resta dels menors es troben "en bon estat" i "ben atesos".

L'Ajuntament de Sabadell, per la seva banda, també ha lamentat "profundament" la pèrdua de la menor en un comunicat, i ha subratllat el seu suport als menors i als monitors que formen part del grup escolta. Les banderes de la ciutat onegen a mig pal i el consistori ha suspès tota l’agenda institucional prevista per avui i demà, els dos dies de dol decretats. A més a més, l'ajuntament ha habilitat un punt d'atenció al Casal Pere Quart, situat a La Rambla de la ciutat, com a lloc de trobada per atendre familiars i persones pròximes al grup escolta.

Silenci i respecte

La notícia ha colpejat tota la ciutat. Prova d'això és el silenci que es respirava aquesta tarda a la zona on hi ha el local del Xaloc, ubicat a la parròquia de la Santíssima Trinitat del centre de Sabadell, que aquesta setmana es trobava buit perquè la resta de grups de l'agrupament eren fora de campaments. A l'entrada del casal Pere Quart, membres de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, l’associació de la qual forma part el Xaloc, demanaven a la premsa, visiblement afectats, respecte i intimitat per les famílies dels menors i pels monitors del col·lectiu, que han rebut explicacions per part d'un grup de psicòlegs sobre com han d'acollir i tractar als menors un cop tornin a Catalunya.

El Grup Escolta Xaloc va néixer l’any 1972 i hi ha 5 branques diferents de grups de nens i joves. La menor accidentada formava part del grup de Pioners i Caravel·les, que formen nens d’entre 14 i 17 anys. El col·lectiu havia marxat el mateix dilluns de ruta. "M'ha costat assimilar la notícia, sempre els veig per aquí i són un grup molt maco", explicava la Pilar Mercader, una veïna que viu a un domicili proper al local del Xaloc i que va veure com els menors i els monitors carregaven en vehicles els materials necessaris per marxar de ruta.

stats