Societat 10/08/2016

Mor als 81 anys el pedagog català Josep Maria Jarque

El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva tasca a favor dels discapacitats psíquics

Ara
1 min
Josep Maria Jarque al seu perfil de Twitter

BarcelonaEl pedagog i terapeuta català Josep Maria Jarque i Jutglar ha mort als 81 anys. Cap del servei d'Educació Especial del departament d'Ensenyament entre el 1980 i el 1987, va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2000 per la seva tasca a favor dels discapacitats psíquics.

L'educació especial i la integració de les persones discapacitades va ser sempre el seu particular camp de batalla. "No em vaig jubilar per voluntat pròpia, sinó per imperatiu legal", va dir el 2013 en una entrevista a 'La Vanguardia'. En la seva fitxa de presentació al portal Debats d'Educació, es definia com un "aprenent de mestre". "Des dels cinquanta del segle passat fins ara miro d'aprendre i saber quin és el missatge de l'altre, del diferent, de l'exclòs", afegia. En aquests anys, continuava, va dir haver après moltes coses, com ara que la diversitat havia de passar de ser "tractada" a ser "assumida" per l'escola i la comunitat com un element enriquidor "per a tota la societat".

Com a mestre, també va treballar a les Escoles Laietania, l'Escola Costa i Llobera, el Col·legi Sant Gregori, l'Escola Jardineres Educadores del CICF i el col·legi internat La Molina. L'any 1958 va fundar els tallers educatius Emmaus, que van convertir-se en el primer centre de formació ocupacional per a joves amb discapacitats psíquiques a Catalunya.

stats