Societat 17/07/2013

Una 'app' per acabar amb el mosquit tigre

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes desenvolupa la Tigatrapp, amb la intenció de crear el primer mapa web del mosquit tigre a Catalunya

Efe
2 min

BlanesEl Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha iniciat un estudi sobre la dispersió del mosquit tigre amb la col·laboració de tots els ciutadans. Per aconseguir-ho ha dissenyat una aplicació de mòbil gràcies a la qual es pot indicar on i quan s'han vist aquests insectes. L'aplicació, anomenada 'Tigatrapp', ha estat desenvolupada pel grup d'investigació MoveLab del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC, que, amb aquest projecte de 'ciència ciutadana', crearà el primer mapa web de mosquit tigre de Catalunya.

Fonts del CSIC han explicat que aquest estiu especialment fresc ha fet que fins ara no hi hagi tanta presència de mosquit tigre, encara que en els últims dies, amb l'augment de les temperatures, el mosquit tigre ja ha estat detectat a més llocs. L'aplicació Tigatrapp, ja disponible per a telèfons mòbils i tauletes digitals Android, permet que els ciutadans recullin dades cada vegada que veuen un mosquit tigre i els transmetin al CSIC. Com que l'aplicació registra la posició, el sistema permet fer un mapa de presència del mosquit tigre aquest estiu i participar en l'estudi de la seva dispersió.

L'aplicació forma part de la campanya "Atrapa el Tigre!", un projecte pilot impulsat pel Centre Estudis Avançats de Blanes, que compta amb la col·laboració del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter. El projecte i l'aplicació es van crear inicialment perquè els estudiants de primària de més de 200 escoles poguessin participar en el seguiment del mosquit a través del mòbil. Ara, la participació s'ha obert també a altres ciutadans de tot Catalunya que, per participar, han d'enviar un correu a info@atrapaeltigre.com, des d'on se'ls facilitarà una contrasenya i les instruccions de descàrrega de l'aplicació.

Nou anys a Catalunya

El mosquit tigre ('Aedes albopictus') és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic, que habita i cria en zones urbanes i que és potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el dengue), a més de ser molt molest pe les seves agressives picades. Va ser vist per primera vegada a Sant Cugat del Vallès el 2004 i des d'aleshores s'ha estès a molts municipis de Catalunya. Com que principalment viu en cases, jardins o balcons és complicat fer-ne un seguiment i control i per això els científics han dissenyat Tigatrapp, que permet que aquesta tasca, tradicionalment delegada als tècnics de l'administració i els científics, pugui ser compartida per la ciutadania.

El mosquit tigre és petit i vola poc, però, malgrat això, es dispersa molt ràpidament. Sembla que una de les maneres que té per aconseguir-ho és amagant-se en els vehicles, atret per diòxid de carboni, les altes temperatures i els racons foscos de l'interior d'un cotxe.

stats