Societat 11/12/2013

Per què ens piquen els mosquits?

Un estudi descobreix que els mosquits se senten atrets no només per la respiració, sinó també per l'olor

Europa Press
2 min
El mosquit tigre viu en principalment en cases, jardins i balcons

MadridUn estudi fet per científics de la Universitat de Califòrnia Riverside, als Estats Units, explica que els mateixos receptors dels mosquits que detecten el diòxid de carboni de l'exhalació humana són els que serveixen per percebre l'olor de la pell. Els mosquits, segons conclou l'estudi, són atrets per l'olor de la pell humana, fins i tot en absència de CO2. Això vol dir que perceben l'olor que desprèn la roba, fins i tot els llençols.

L'olor del C02 atrau els mosquits femella, que poden transmetre malalties mortals, com la malària o el dengue. Els mosquits són capaços de rastrejar l'olor humana, fins i tot a distància, però un cop s'acosten a les persones s'allunyen del nas i es dirigeixen cap a àrees exposades, com turmells i peus.

"Va ser una veritable sorpresa trobar que les neurones del receptor de CO2 dels mosquits són un detector molt sensible de diversos olors de la pell", explica Anandasankar Ray, professor associat al departament d'Entomologia i investigador principal del projecte. La troballa que la neurona olfactiva sensible al CO2 també és un detector de la pell humana, publicat a 'Cell', és fonamental perquè identifica aquest doble receptor com un objectiu clau per interrompre aquest comportament i controlar la transmissió de malalties.

Hi ha diversos compostos que inhibeixen o activen les neurones responsables que fan que els mosquits captin l'olor. Un d'ells és el piruvat d'etil, un inhibidor amb aroma afruitada aprovada com a agent de sabor en els aliments, i un altre, la ciclopentanona, amb olor de menta i que es fa servir en l'alimentació i la cosmètica. El piruvat d'etil redueix de forma substancial l'atracció del mosquit, mentre que la ciclopentanona actua com un poderós esquer.

"Aquests compostos poden tenir un paper significatiu en el control de malalties transmeses per mosquits i obrir possibilitats de desenvolupar olors simples i naturals, assequibles i agradables per evitar que els mosquits localitzin els éssers humans", diu Ray. Segons la seva opinió, les estratègies d'"atracció" i "màscara" es podrien fer servir de manera complementària, per evitar les picades.

stats