Societat 24/09/2017

Els Mossos detenen un home per robar peces arqueològiques del jaciment iber d'Ulldecona

El detingut ha causat un greu perjudici en un jaciment de gran valor històric

Acn
2 min
Alguns dels objectes recuperats per la policia que el detingut havia extret del jaciment

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir el 13 de setembre un home de 43 anys i veí d'Alcanar per robar peces arqueològiques del jaciment iber d'Ulldecona. La policia catalana i arqueòlegs del departament de Cultura es van encarregar de la investigació d'un seguit de danys al jaciment després que l'Ajuntament de la localitat denunciés aquest mes de juliol que algú havia estat fent excavacions no autoritzades.

Després de l'avís d'un veí, els tècnics municipals van observar que algú havia fet un forat d'un metre de profunditat i hi havia deixat diverses peces de ceràmica trencades. Aquest setembre es van detectar noves excavacions, motiu pel qual la Policia Local i els Mossos van establir un sistema de vigilància per identificar i detenir els autors dels espolis.

El 13 de setembre, un testimoni va avisar de la presència de l'espoliador, i la Policia Local i els Mossos van fer un operatiu de recerca i van detenir el sospitós mentre feia més forats i havia recollit fragments de ceràmica. Estava fent servir eines de cultiu, un detector de metalls i bosses per recollir el material que desenterrava.

Els agents van entrar al seu domicili i van localitzar desenes de peces antigues que molt probablement procedien del mateix jaciment. Van ser intervingudes per analitzar-les. El detingut està acusat de quatre delictes contra el patrimoni històric i quatre de furt d'objectes de valor històric, cultural i científic. El jutge va decretar-ne la llibertat amb càrrecs.

El jaciment d'Ulldecona és de l'època ibera i estava molt ben conservat. Els saquejos que el detingut ha fet aquest estiu han malmès tant els estrats geològics com una gran quantitat d'objectes de ceràmica que contenia, molts dels quals s'han fracturat com a conseqüència de l'excavació rudimentària.

stats