Societat 27/10/2016

Jané vol "intensificar la tutela" del Govern a les policies locals

El projecte de llei de la Policia de Catalunya es durà al Parlament a principis d'any, segons el conseller d'Interior

Enric Borràs
2 min
Jordi Jané en el dinar d'aquest dijous a la Cambra de Comerç de Barcelona

BarcelonaEl projecte de llei de la Policia de Catalunya, que pretén homogeneïtzar criteris entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals, es durà al Parlament perquè es comenci a debatre al gener o al febrer. Així ho ha explicat avui el conseller d'Interior, Jordi Jané. En un dinar col·loqui a la Cambra de Comerç de Barcelona el conseller ha explicat que la nova llei "intensificarà la tutela" del Govern a les policies locals.

Segons Jané, la llei, que encara s'està preparant, marcarà criteris comuns entre els Mossos i les policies municipals pel que fa a màxims i mínims de sou, condicions de permanència després de formacions pagades, les vacances el número identificatiu dels agents i fins i tot en els uniformes de la policia catalana i les locals, que passarien a tenir elements comuns. La Policia de Catalunya, doncs, sumaria els 17.000 mossos amb els 11.000 agents locals; seria un ens amb 28.000 membres.

El projecte de llei encara s'ha de començar a debatre i els municipis hi podran dir la seva, però també preveu que el Govern faci efectiu l'article 164.2 de l'Estatut, que diu: "Correspon a la Generalitat el comandament suprem de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra i la coordinació de l'actuació de les policies locals". O sigui, dotar el Govern de la capacitat de coordinar, a més dels Mossos, les policies locals de cada municipi. Amb tot, el conseller ha insistit que en cap cas es tractaria d'una fusió o absorció per part dels Mossos d'Esquadra o de la Generalitat respecte a les policies locals.

Jané també ha parlat de "l'amenaça jihadista" i de la necessitat de coordinació entre els diferents cossos policials per afrontar-la. En aquest sentit ha recordat que la setmana vinent hi haurà un govern espanyol que ja no estarà en funcions i que, per tant, llavors mateix enviarà una carta a qui sigui responsable d'Interior "exigint" una reunió de la junta de seguretat de Catalunya, que fa 7 anys que no es convoca "i no es pot ajornar més".

La junta de seguretat és el principal òrgan de coordinació policial entre Catalunya i Espanya i no es reuneix des del 2009. És l'òrgan que ha de d'actualitzar, per exemple, els diners que ha de rebre el Govern per part de l'executiu espanyol per compte del desplegament dels Mossos d'Esquadra –quan es va fer l'última reunió encara no s'havia completat el desplegament–. Al febrer, quan Jané va reclamar una reunió de la junta, el ministeri de l'Interior va contestar que no es podia fer perquè el govern de Madrid era en funcions. Per això, Jané espera que ja no hi hagi més excuses. El conseller també ha tornat a reclamar la presència directa dels Mossos d'Esquadra als fòrums internacionals de coordinació antiterrorista on participi la Policia Nacional.

stats