Mossos d'Esquadra
Societat 28/04/2023

Els Mossos restitueixen l'inspector exculpat pel cas del telèfon que gravava des d'un calaix

Podrà tornar a la divisió d'avaluació i serveis després de ser-ne apartat

3 min
L'inspector dels Mossos Jordi Hosta en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'inspector Jordi Hosta, cap de l'àrea d'avaluació dels Mossos d'Esquadra, serà restituït al seu lloc de treball després de set mesos d'estar-ne apartat. El 22 de desembre del 2022, van trobar un mòbil gravant amagat en una calaixera d'una sala de la quarta planta de la comissaria de les Corts. En aquesta sala s'hi havia de desenvolupar una reunió del tribunal que escollia les preguntes de l'examen per ascendir a inspector i a intendent de la policia. Al cap d'uns minuts, la qüestió ja estava en mans de la divisió d'afers interns (DAI), que va obrir una investigació. La primera decisió va ser deixar el mòbil al mateix lloc, com si no hagués passat res, a l'espera que algú l'anés a buscar. Però no va aparèixer ningú. Un mes després, la DAI va començar a investigar l'inspector Hosta com a presumpte responsable del mòbil espia. Van arribar a portar-lo als tribunals atribuint-li un delicte de revelació de secrets, però la magistrada del jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona va arxivar la causa per falta de proves.

L'endemà que la DAI el comencés a investigar, la direcció general de la policia ja va emetre una resolució en què obria un expedient disciplinari contra l'inspector Hosta: quedava apartat de les seves funcions i l'enviaven a Egara, el complex central dels Mossos. Durant aquests mesos, l'inspector ha estat de baixa per tot el que ha viscut. Després que la magistrada arxivés la causa contra ell, la seva defensa va recórrer internament l'expedient disciplinari, que la setmana passada es va resoldre. "La decisió judicial adoptada pel jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona i la proposta d'arxivament efectuada per l'instructor fan que decaiguin aquelles circumstàncies que van justificar en el seu moment l'adopció d'aquesta mesura cautelar", conclou ara el director general de la policia, Pere Ferrer, en una resolució a la qual ha tingut accés l'ARA. Un cop arxivada la causa penal, l'expedient s'arxiva i l'inspector Hosta, doncs, ja pot tornar a la divisió d'avaluació i serveis (DAS), que pilota el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Llacunes

Tal com va avançar l'ARA, en la investigació de la DAI per inculpar l'inspector hi havia diverses llacunes. Uns forats en la cronologia dels fets que la magistrada va tenir en compte per arxivar la causa. El mòbil es va col·locar a les 7.38 h. La investigació hauria sigut ràpida si la DAI hagués tingut les imatges de la càmera que grava l'entrada de la sala, però no funcionava. El mòbil era d'un intendent, també de la DAS, que estava de vacances. A més, no tenia empremtes ni targeta SIM. La DAI, doncs, va analitzar qui hi havia a la quarta planta a aquella hora (la majoria d'agents encara no han entrat a treballar). Es va concloure que dels que eren a la planta l'inspector Hosta era l'únic que tenia interès en el contingut de les proves perquè s'hi presentava per ser intendent i era suplent del tribunal que avaluava els candidats a ser inspector. De fet, aquell dia estava convocat a la reunió en substitució de l'intendent. La magistrada, però, considera aquesta conclusió precipitada.

Segons el testimoni d'un agent, a les 7.38 h, hora de col·locació del telèfon, Hosta estava fumant amb aquest agent i un altre en una passarel·la. Aquest segon agent, però, declara que eren les 8 h. Tot i això, diversos elements posen en dubte la veracitat de la seva versió. Amb tot, la DAI conclou que fumaven a les 8 h i Hosta hauria tingut temps d'anar a la sala. Aquests i alguns elements més que la DAI aporta al seu informe, la magistrada els considera "circumstancials" i diu que en cap cas van més enllà d'una hipòtesi policial. És a dir, no hi ha cap prova solvent contra Hosta. Després de l'arxivament, la DAI no ha inculpat ningú més: encara continua sent un misteri qui va posar el mòbil espia en aquell calaix.

Oposicions

Hosta podrà tornar al seu lloc de treball, però, tal com denuncia la seva defensa, el mal ja està fet. L'inspector, amb més de 30 anys d'experiència al cos i algunes condecoracions, es presentava a les oposicions per ser intendent i pujar de rang. Quan va passar a ser investigat pel mòbil espia, la direcció general de la Policia, a més d'apartar-lo de la comissaria de les Corts, també el va expulsar d'aquestes oposicions per ascendir, que ja s'han resolt. Tot i això, aquesta última qüestió no està tancada i també podria acabar als tribunals.

stats