Societat 22/05/2020

615 municipis catalans ja poden obrir bars i restaurants amb taules a dins

L'ampliació s'aplica a les localitats de menys de 10.000 habitants amb una densitat de població molt baixa

Pau Esparch / Carla Fajardo / Auri Garcia
4 min
Un bar buit a Tona, un municipi amb menys de 10.000 habitants que no compleix amb els requisits de densitat

BarcelonaEls bars i restaurants de 615 municipis de Catalunya ja poden obrir amb taules a dins. Aquest un dels canvis que permet l'ordre publicada avui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per a les localitats de menys de 10.000 habitants. El govern espanyol havia anunciat diumenge que eliminaria les franges horàries per als municipis d'entre 5.000 i 10.000 habitants, com es feia amb els pobles que en tenen menys de 5.000, però aquesta ampliació inclou altres novetats i un nou requisit: una densitat de població molt baixa. Per poder aplicar els canvis del BOE, les localitats han de tenir menys de 10.000 habitants i una densitat de població de menys de 100 veïns per quilòmetre quadrat. A Catalunya els dos requisits els compleixen 615 municipis: 600 amb menys de 5.000 habitants i 15 que en tenen entre 5.000 i 10.000.

Segons el BOE, els habitants de les 615 localitats catalanes, encara que estiguin a la fase 1, ja poden sortir sense restriccions horàries a passejar o fer esport i també amb menors sempre que es respectin les franges per a la gent gran i les persones dependents, que es mantenen de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h. En el cas dels nens també s'aixeca la limitació d'un adult responsable i de fins a tres menors per grup. ¿I què passa amb els municipis de menys de 5.000 habitants que tenen una densitat de població superior a 100 veïns per quilòmetre quadrat? A Catalunya són 136 les localitats afectades. Protecció Civil considera que poden continuar sense franges horàries –com han fet fins ara– però que no poden aplicar la resta dels canvis.

El BOE apunta que poden quedar exclosos de tota aquesta ordre un municipi amb una trama urbana contínua amb una població limítrofa, quan la suma dels dos superi els 10.000 habitants i una densitat de més de 100 veïns per quilòmetre quadrat. Tot i això, les administracions no han sabut concretar quins casos poden estar afectats per aquest supòsit. També es permet aplicar els canvis a les entitats municipals descentralitzades (EMD) que compleixin els requisits d'habitants i densitat de població. Malgrat tot, Protecció Civil recorda que res altera el criteri general de dos metres de distància i l'obligació de portar mascareta quan aquesta distància no es pugui mantenir.

Una de les novetats que introdueix el BOE en les localitats que compleixen els dos requisits és que, al marge de la fase del desconfinament en què estiguin, es pot obrir l'interior dels establiments d'hostaleria i restauració, amb l'única excepció de discoteques i locals d'oci nocturn, que han de continuar tancats. Dins dels bars i restaurants les taules no podran superar el 40% de l'aforament i es mantindran al 50% a les terrasses. El consum a l'interior haurà de ser a les taules, que han de respectar la distància de seguretat de dos metres entre elles. No s'admetrà l'autoservei a la barra i es recomana fer una reserva prèvia. L'ordre també permet als ajuntaments autoritzar els mercats a l'aire lliure –no sedentaris–, on podran obrir amb un límit d'un terç de les parades de venda habituals.

Desconcert als establiments

Moià és un dels quinze municipis d'entre 5.000 i 10.000 habitants que poden aplicar aquesta ordre. Tot i això, els responsables dels establiments de restauració encara tenen molts dubtes per la confusió que han generat els canvis. "La informació no l'he confirmada, però ens diuen que demà podrem obrir a dins. Pensava que encara ens quedaria una setmana més. Si ens ho han avançat, perfecte", diu la propietària del restaurant El Petit Celler de Moià, Dolores Lozano. Des d'aquesta setmana ja havien obert les terrasses perquè la Catalunya Central havia entrat a la fase 1. El responsable del restaurant El Casal de la mateixa població, Manel Rojas, admet que no en tenien "ni idea" que podrien obrir a l'interior. "Han vingut els Mossos i no ens han comentat res. Abans vull demanar-ho a l'Ajuntament, però ara ja tenim totes les taules de fora plenes", afegeix.

En un altre àmbit, segons el BOE, en aquestes 615 localitats catalanes les vetlles podran ser de fins a 25 persones a l'aire lliure o de 15 en espais tancats, mentre que als enterraments i a les cremacions hi podrà haver un màxim de 25 persones entre familiars i afins. Als llocs de culte l'aforament màxim serà del 50%. Així mateix, a les biblioteques el préstec i la consulta es podrà fer amb un límit d'un terç de l'aforament, mentre que continuaran tancats l'ús dels ordinadors, les sales infantils i les col·leccions de lliure accés. També podran obrir les instal·lacions esportives, tant a l'aire lliure com cobertes, fins al 30% de l'aforament amb cita prèvia i l'ús dels vestidors. Pel que fa a l'obertura de piscines cobertes i no cobertes, es limita només a la pràctica esportiva, però no lúdica.

Anar a poblacions limítrofes

En aquests 615 municipis de Catalunya es podrà circular per tota la regió sanitària per les activitats de comerç i culte, sense aplicar-ho, en canvi, per passejar ni fer esport. Tot i això, l'ordre del BOE permet que durant la pràctica esportiva no professional –per a les persones de 14 anys o més–, a part de fer-se sense franges horàries, es podrà anar a localitats limítrofes fins a cinc quilòmetres si també compleixen els requisits de menys de 10.000 habitants i una densitat inferior a 100 veïns per quilòmetre quadrat. El mateix passa amb el passeig dels menors: a més de poder sortir més d'un adult del mateix domicili amb els nens i no tenir franges, es podrà anar a poblacions limítrofes si es compleixen les condicions.

stats