Societat 24/07/2013

Els Mossos d'Esquadra desallotgen els assentaments del Poblenou

Un ampli dispositiu policial ha acordonat el perímetre de les naus, als carrers Puigcerdà i Pere IV de Barcelona. A l'interior hi havia un centenar de persones. Segons fonts policials, el dispositiu s'ha dut a terme sense incidents. L'Ajuntament garanteix als ocupants que ningú es quedarà sense sostre

Ara / Acn
2 min
Desallotjament sense incidents de la nau ocupada del Poblenou / ACN

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han iniciat aquest dimecres a primera hora del matí el desallotjament dels assentaments del Poblenou, on segons l'Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments hi viuen fins a 300 persones. Fonts veïnals han apuntat, però, que davant l'imminent desallotjament, només hi han passat la nit un centenar de persones. El dispositiu ha començat de matinada i al voltant de tres quarts de vuit del matí els agents han entrat a les naus situades als carrers Puigcerdà i Pere IV després de l'arribada de la comitiva judicial. Els Mossos han explicat que el desallotjament s'ha produït sense incidents.

Segons denuncia l'Assemblea, després de ser desallotjades les persones que hi vivien no podran continuar amb la feina que els permetia subsistir, com el reciclatge de ferralla o les activitats artístiques. Els Mossos han explicat que el desallotjament s'ha produït sense incidents.

El 9 de juliol, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va comprometre amb els representants de la Xarxa de Suport dels Assentaments del Poblenou a facilitar un sostre quan les persones que hi habitaven fossin desallotjades. Així mateix, l'alcalde també va prometre demanar a la subdelegació del govern espanyol permisos temporals de residència per als immigrants que hi havia instal·lats.

A l'espera que a les 10.45 hores comparegui el comissionat d'Immigració, Miquel Esteve, l'Ajuntament de Barcelona assegura que de l'1 de gener fins ara han reallotjat 137 persones de la nau del carrer Puigcerdà. Fonts municipals asseguren que el número de places d'allotjament d'urgències (en pensions, pisos compartits i centres) és "il.limitat" i per a una durada, també, "il.limitada". Asseguren, també, que estan fent les entrevistes per a cursos d'integració sociolaboral que es faran en el marge d'un o dos dies. L'advocat dels desallotjats, Andrés García, assegura, tanmateix, que només s'han reallotjat 15 persones i que moltes encara tenen pendent l'entrevista per a una solució temporal tal com, remarca, havia anunciat l'alcalde.

L'Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments també ha denunciat la lentitud del procés emprès per les administracions i recorda el compromís de Trias d'habilitar allotjaments temporals per als desallotjats i un procés de formació perquè tinguin una oportunitat per inserir-se laboralment.

Malgrat que l'Assemblea i els mateixos afectats han acollit positivament aquests compromisos, l'Assemblea ha denunciat que el procés de reallotjament i els tràmits administratius necessaris no tenen l'"agilitat necessària". En aquest sentit, assegura que el consistori es va comprometre que des del 9 de juliol s'iniciaria aquest procés perquè aquesta setmana fossin les persones mínimes les afectades i, denuncia, encara s'estan convocant entrevistes per a finals d'aquest mes amb el desallotjament ja en marxa.

Fins a la zona s'han desplaçat, entre altres, els diputats d'ICV Herrera; Joan Tardà, d'ERC; el president del grup municipal d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, i el diputat de la CUP David Fernández.

stats