El neguit continua: encara no hi ha dades sobre quants estudiants s'han quedat sense plaça de FP

Segons algunes estimacions, uns 800 alumnes n'haurien quedat fora

3 min
Decidir el futur professional en plena pandèmia.

BarcelonaJa ha començat el curs per als alumnes de formació professional, però encara no se sap quants aspirants s'han quedat sense plaça. Consultat per l'ARA, el departament d'Educació explica que encara estan recollint dades de matriculació i que esperen tenir xifres més o menys definitives la setmana que ve. Serà el moment de veure quants alumnes no han trobat lloc, però també quants s'han acabat inscrivint a última hora a l'Institut Obert de Catalunya (IOC), la solució d'urgència que va trobar el Govern perquè els joves que no entrin als dos graus més demanats puguin estudiar telemàticament. Per ara, doncs, tot són sensacions. Milers de famílies van esperar fins divendres passat per saber si els seus fills tenien un lloc en una de les 6.539 places de FP que el Govern va crear de manera extraordinària davant el fortíssim augment de les inscripcions, que va desbordar totes les previsions. La majoria de les famílies amb les quals va parlar l'ARA durant l'angoixant espera han trobat plaça, però aquest diari té constància de diversos casos de joves que estan a casa, sense estudiar, perquè no tenen espai en cap dels instituts que volien.

El fill de la Montse és un d'aquests casos. Després d'una secundària "fluixeta", marcada per un diagnòstic tardà d'un trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) a 3r d'ESO, el noi té claríssim que vol estudiar un cicle mitjà de guia en el medi natural i de temps de lleure a l'Institut Santa Eulàlia de Terrassa. "El que li motiva és l'esport. No vol entrar en cap dels altres cicles", explica la Montse. A la primera convocatòria va quedar en llista d'espera amb 28 persones per davant, i a la segona tampoc ha tingut sort. "No tenim res. Està a casa", lamenta la seva mare, que diu que l'última informació que li han arribat és que hi hauria 800 alumnes més sense plaça, però no sap si són de Terrassa, de les comarques de Barcelona o de tot Catalunya. Fonts sindicals donen per bona aquesta estimació a tot Catalunya. Tot i això, la dada podria baixar en funció de les matriculacions a l'IOC. De fet, els càlculs inicials dels sindicats parlaven de 20.000 alumnes sense plaça, però el departament mai va admetre aquesta xifra al·legant que en el període de matrícula encara hi podria haver molts canvis, com sembla que ha acabat passant.

També esperen aquestes dades a l'Hospitalet de Llobregat. En un comunicat, l'equip municipal ha retret que "la falta de previsió" del Govern "va provocar que 1.300 joves de la ciutat es quedessin sense plaça". En la segona convocatòria, Educació va obrir "mig grup més a la ciutat", és a dir, 15 places, ni de bon tros prou per donar cabuda a tots els que volien estudiar. Però a la segona ciutat del país tampoc saben "quantes sol·licituds s'han pogut atendre finalment".

Les escoles cristianes diuen que el Govern va rebutjar les places extres que oferien

En aquest sentit, la Fundació Escola Cristiana, que agrupa 434 centres catalans, ha retret que el Govern rebutgés el seu oferiment d'ampliar les places que van oferir. En un comunicat publicat al seu butlletí, la FECC recorda que van preguntar a tots els centres del col·lectiu la seva disponibilitat d'oferta de places i que van traslladar aquesta informació al departament per "formar part de la solució". "És incomprensible que no s'ampliï el nombre d'unitats concertades i es frustrin les expectatives de les persones que volien ampliar la seva formació. El sector concertat és Servei d'Educació de Catalunya, escolaritza una tercera part de l'alumnat a Catalunya i té responsabilitats en la formació", afirmen al text. Les escoles cristianes recorden, també, que la Unió Europea aposta per buscar "equilibris i fórmules de col·laboració publicoprivada per preservar l'interès públic". "El contrari suposa deixar sense alternativa milers de persones que volien estudiar i que ara es quedaran despenjades del sistema", afirmen.

Més entitats han reclamat aquest dimecres al Govern un "increment substancial de l'oferta" de formació professional. En una roda de premsa, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, una plataforma que aglutina sindicats (UGT, CCOO, la USTEC o la Intersindical, entre d'altres), organitzacions juvenils i entitats vinculades a l'educació, com Rosa Sensat o la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, ha exigit que l'oferta de FP ha de ser "sostinguda en el temps, ben planificada, suficient, que doni resposta a les necessitats de les persones, territorials i sectorials, i basada en l'oferta pública i la presencialitat". "L'oferta s'ha d'orientar a empoderar la població jove per accedir al món laboral i no a generar mà d'obra precària i vulnerable", han afegit.

stats