Societat 01/02/2012

Agricultura aconsella avançar la recollida de cultius agrícoles perquè no es malmetin amb les gelades

Els conreus hortícoles i ornamentals, les plantacions de cítrics, els ametllers i les oliveres són els cultius que podrien sortir més malparats amb l'onada de fred

Efe
1 min

LleidaEl departament d'Agricultura recomana als pagesos que avancin la recol·lecció dels fruits i productes agrícoles que ja estiguin en condicions de ser agafats per tal d'evitar els efectes negatius que podrien tenir les gelades que, a partir de demà, es preveu que afectin Catalunya.

El titular d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, alerta que les gelades poden afectar, especialment, els cultius hortícoles i ornamentals, motius pels quals aconsella que es recol·lectin abans de l'arribada de l'onada de fred siberià que provocarà la caiguda de les temperatures i la possible presència de neu, fins i tot a nivell de mar.

En el cas dels arbres fruiters, que es troben en plena parada hivernal, no s'espera que pateixin danys significatius per culpa del fred, si bé hi ha certes plantacions, com les de cítrics o d'ametllers, que corren un risc més elevat de veure's afectades. En el cas dels ametllers, perillen especialment els que ja han començar a florir.

Les oliveres són un altre dels cultius susceptibles de sortir malparats amb l'onada de fred. Si es malmet l'escorça de les branques més joves, es corre el perill que es converteixi en una via d'entrada de malalties en dies posteriors. Per aquest motiu es recomana que es protegeixin amb fungicides a base de coure.

La Generalitat aconsella, a més, que es protegeixin els dipòsits i les canonades d'aigua que corrin el risc de glaçar-se i que es previnguin sistemes alternatius de subministrament perquè el bestiar no es vegi afectat.

stats