Societat 12/08/2015

Quants 'ni-ni' hi ha a l'Estat? El govern espanyol diu que són el 3% dels joves, mentre que l'OCDE els xifra en un 26%

El director de l'Institut de Joventut d'Espanya defensa el seu percentatge perquè considera que l'organització internacional no té en compte "els que estan buscant feina"

Europa Press
2 min
Uns alumnes de FP fent pràctiques/ FERRAN FORNE

MadridEl govern espanyol defensa que el percentatge de joves espanyols que ni estudien ni treballen, també anomenats 'ni-ni', "no arriba al 3%", enfront del 26% que fixa l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Argumenta que l'organització internacional no inclou en aquest col·lectiu els que busquen feina de manera activa, els que s'encarreguen de les tasques de la llar de forma voluntària o tenen cura d'algun familiar.

Així ho ha defensat el director de l'Institut de la Joventut d'Espanya (Injuve), Rubén Urosa, durant la presentació de la campanya internacional promoguda per l'executiu per demanar a l'ONU que declari la 'Dècada Internacional de l'Ocupació Juvenil'. "L'expressió 'ni-ni' la rebutjo de ple", ha asseverat Urosa, que ha argumentat que l'enquesta de l'OCDE no presenta dades desagregades i es basa únicament en dues preguntes "Estudies? No. Treballes? No". "El percentatge real del que considerem 'ni-ni' no arriba al 3 per cent", ha revelat, i ha afegit que "gairebé el cent per cent dels joves estan en recerca activa d'ocupació".

"Un jove amb un títol universitari, amb un màster, amb idiomes i que està buscant feina de forma activa no es pot considerar un 'nini'", ha indicat el director d'aquest organisme dependent del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Com treure ferro a unes dades alarmants

Així mateix, Urosa descompta també de la xifra de l'OCDE els que de manera "voluntària" es dediquen a les tasques de la llar, a la cura dels fills o familiars i a les persones amb discapacitat que no tenen accés a la feina "però que compten amb una renda o un subsidi". "Si desagregues les dades i només comptes els que no volen ni estudiar ni treballar, no arriba al tres per cent", ha afegit.

Pel que fa a la taxa d'atur juvenil de 16 a 24 anys, que actualment se situa en el 45 per cent, el director d'aquest organisme ha advertit que si es té en compte la forquilla de 16 a 29 anys la desocupació "no arriba al 30 per cent".

stats