CIÈNCIA
Societat 03/09/2019

El mar pot créixer 16 metres si la temperatura puja de 2 a 3 graus

Els científics descobreixen fins on arribava l’aigua quan era més càlida

Elena Navarro
3 min
El mar pot créixer 16 metres si la temperatura puja de 2 a 3 graus

PalmaFa quatre milions d’anys, quan la temperatura de la Terra era només entre 2 i 3 graus més càlida que a l’era preindustrial, el nivell del mar era 16,2 metres més alt que el d’ara. Aquestes dades alarmants, que poden ajudar a veure quin futur ens durà l’emergència climàtica, les ha descobert un equip científic internacional a l’investigar les coves d’Artà, a Mallorca. L’estudi s’ha publicat a l’article Constraints on global mean sea level during the Pliocene warmth, publicat a la prestigiosa revista Nature aquesta setmana.

Un dels investigadors que formen part de l’equip de recerca, Joan Fornós, que és professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB), apunta que si la temperatura de la Terra torna a aquest nivell el mar pujarà en conseqüència. “També pot ser pitjor, perquè també sabem que fa 4,4 milions d’anys hi havia 4 o 5 graus més que a l’era preindustrial i el nivell del mar era 23,5 metres més alt que l’actual”, precisa Fornós. Les causes d’un probable augment del nivell marí, de resultes de l’increment de la temperatura global, serien que “molt probablement” es desfarien tant el casquet de gel de Groenlàndia com el de l’Antàrtida occidental.

Ja se sap que el nivell del mar puja a mesura que es fonen els casquets polars de Groenlàndia i l’Atlàntida, però com i a quina velocitat es produeix aquest increment és un tema de debat intens en el món científic que encara no té una resposta clara. Aquest equip científic aporta una visió nova sobre els estudis del nivell del mar en el passat, utilitzant com a focus d’investigació els dipòsits que es creen dins les coves pròximes al mar amb les inundacions pels augments del nivell de l’aigua.

Un dels objectius fixats als Acords de París és el de no superar els 2 graus respecte a l’era preindustrial, que es considera el límit en què el canvi climàtic duria conseqüències catastròfiques. Ara bé, els científics han advertit reiteradament que, amb els compromisos presentats fins ara pels estats, la temperatura global augmentarà almenys 2,7 graus respecte a l’era preindustrial. L’estudi fet a les coves permet veure què ens espera si arribem a aquesta temperatura.

L’equip científic, format per investigadors de la UIB, la Universitat de Florida del Sud, la Universitat de Nou Mèxic i la Universitat de Colúmbia, ha estudiat l’evolució del nivell del mar en el passat a partir dels sobrecreixements fràtics sobre espeleotemes -anomenats POS per les sigles en anglès-. Es tracta de precipitacions de carbonatats, estructures semblants a les estalactites que es formen a les coves litorals a conseqüència del contacte de l’aire amb l’aigua salada arran de les variacions del nivell del mar.

L’equip científic ha datat els POS mitjançant mètodes radiomètrics, i això els permet saber, per tant, a quina alçada arribava l’aigua en un moment determinat. Si es troben POS antics es pot saber quina és l’evolució del nivell del mar en el passat, i n’han trobat a les coves d’Artà. “Per primera vegada podem donar una data precisa del nivell del mar en el passat, i això ens dona moltes pistes del que pot passar d’aquí dècades o centenars o milers d’anys”, afirma Fornós.

La recerca a Artà

La investigació ha estudiat els dipòsits més antics que s’han pogut datar dins les coves d’Artà. Els científics han analitzat sis dipòsits de POS de les coves d’Artà que es troben en diferents elevacions dins la cova: dels 22,5 als 32 metres per sobre del nivell del mar actual.

Han fet un mostreig acurat a partir de 70 mostres que han analitzat al laboratori i s’han datat amb edats que oscil·len entre els 4,4 i els 3,3 milions d’anys.

stats