Societat 30/05/2019

Nou universitaris accepten penes de fins a un any de presó per haver lesionat mossos en una manifestació

La fiscalia demanava inicialment quatre anys de presó per desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions

Acn
2 min
Els nou acusats asseguts d'esquena a la sala de vistes de l'Audiència de Barcelona

BarcelonaNou universitaris han acceptat aquest dijous penes d'entre 6 i 12 mesos de presó per haver atacat antiavalots dels Mossos d'Esquadra en una manifestació estudiantil el maig del 2017. La fiscalia demanava inicialment penes de fins a quatre anys de presó per als joves, que s'enfrontaven als delictes de desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions, però les defenses i la fiscalia han pactat una rebaixa de la condemna, cosa que els permetrà no ingressar a presó.

Així, quatre han estat condemnats a un any de presó i 180 euros de multa per desordres, atemptat i lesions, i hauran d'indemnitzar amb un total de 600 euros els dos agents afectats. Un altre ha estat condemnat a un any de presó per atemptat i desordres, i uns quatre més, a sis mesos només per desordres. Com que no tenen antecedents i estan arrelats, el tribunal els ha suspès l'ingrés a presó amb la condició que no cometin cap delicte durant dos anys.

Segons el relat de fets que han acceptat els acusats, la tarda de l'11 de maig del 2017 l'SEPC va convocar una manifestació d'universitaris a la plaça Universitat de Barcelona per demanar una rebaixa del 30% en les taxes universitàries, la seva gratuïtat progressiva i l'equiparació dels preus de graus i màsters. Es van concentrar unes 800 persones que van baixar pel carrer Pelai, la plaça Catalunya i el carrer Fontanella, recorregut durant el qual es van llançar ous de pintura contra diversos establiments comercials i contra els mossos d'esquadra que protegien El Corte Inglés.

La manifestació va seguir per la Via Laietana, i al final, davant la Secretaria d'Universitats, van arribar-hi entre 300 i 400 manifestants. Allà hi havia quatre furgonetes dels antiavalots protegint l'edifici, així com diversos agents a peu de carrer. Els concentrats van llançar bengales i pots de fum i es van asseure al mig del carrer. A més, alguns dels manifestants, ara acusats, haurien utilitzat les banderes contra els agents, dos dels quals van patir lesions lleus.

En acabar la breu vista oral, els joves han estat aclamats pel centenar de persones que els esperaven fora de l'edifici, entre els quals la candidata de la CUP a Barcelona, Anna Saliente, i el portaveu d'Ustec, Ramon Font. La portaveu de la plataforma 'La pública a judici', Berta Negre, ha dit que han acceptat amb "contradicció" l'acord per la possible entrada a presó dels seus companys, i perquè puguin seguir lluitant per la rebaixa de taxes. A més, ha justificat el pacte perquè "la justícia no és garantista amb els drets de la classe treballadora i els estudiants, davant l'asseguda, la càrrega desmesurada dels Mossos, el trencament d'ossos, els desallotjaments violents, la persecució i repressió del moviment estudiantil".

stats