El nou conseller d'Educació: "No tornarem a l'escola d'abans del covid"

Cambray anuncia més recursos per acompanyar emocionalment els alumnes als instituts

2 min
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, durant la visita a l'escola Ramon Llull.

BarcelonaLa presentació del nou conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha estat carregada de bones intencions: ha parlat d'una "nova etapa" a la conselleria amb "noves polítiques" i nous projectes que permetin als centres educatius adaptar-se a la postpandèmia. "No tornarem a l'escola d'abans del covid", ha assegurat. D'entrada, ha garantit, com ja va anunciar el seu antecessor, que "com a mínim" es mantindran els reforços covid contractats aquest curs –8.000 professionals entre docents i no docents– i no es tancaran grups de P3 tot i la davallada de la natalitat i, en un anunci poc concret però important, ha anunciat que s'ampliaran els recursos per fer acompanyament emocional als alumnes, sobretot als instituts, després de l'explosió de casos de problemes de salut mental entre els joves.

Més enllà de les peculiaritats de la pandèmia, Cambray s'ha compromès a prendre decisions que "tinguin transcendència dins de l'aula". N'ha esbossat algunes: donar més recursos als centres per assolir una escola "inclusiva i acollidora", adaptar el currículum –ja fa temps que el departament d'Educació prepara una reforma del batxillerat–, "transformar totes les escoles" perquè siguin equivalents entre si, aprendre "no només coneixements sinó també valors" i fer polítiques per reduir l'abandonament escolar –"Una persona fora de l'aula és una persona fora de la societat", ha dit.

Des de l'Escola Ramon Llull de Barcelona, el nou conseller ha agraït a la comunitat educativa el seu "compromís i implicació" per mantenir la presencialitat durant tot el curs tot i les incerteses i "la por col·lectiva". Cambray, que ha sigut director general els últims anys i una de les principals veus a l'hora d'explicar els protocols d'aquest curs, ha dit que recull el llegat de Bargalló, però ja ha avisat que imprimirà un segell personal al seu mandat. Si ahir els sindicats criticaven la "voluntat zero" de negociar del ja exconseller, Cambray ha adoptat un to més conciliador. "Diàleg, diàleg, diàleg. Escoltar, escoltar, escoltar", ha afirmat, i s'ha dirigit tant als sindicats, a qui ha demanat que s'esperin "una mica" per veure com actua el nou conseller, com a l'escola concertada. Aquest és un compromís clau, tenint en compte que Cambray, com a director general de Centres Públics, ha sigut l'artífex del decret perquè les concertades que ho vulguin passin a mans públiques.

Escàs seguiment de la vaga d'interins

L'estrena de Cambray com a conseller coincideix amb una jornada de vaga als centres públics, convocada per la CGT i altres col·lectius, per denunciar "l'abús de temporalitat" del personal interí, des de docents fins a personal d'administració i serveis, neteja, monitors de menjador i tècniques d'educació infantil. Segons ha informat el departament d'Educació, a les 12 h la incidència de la vaga era només de l'1,19%.

El servei territorial més mobilitzat ha sigut el del Baix Llobregat, amb un 3,67% dels professionals fent vaga, i el que menys el de Girona, on només el 0,26% han secundat la convocatòria.

stats