Societat 15/09/2017

“Amb la nova renda podré deixar de viure amb el meu ex”

Primeres sol·licituds del nou ajut mínim de 564 euros

Selena Soro
2 min
Una usuària del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) fa cua en el primer dia d’activació de la renda garantida de ciutadania, per a ingressos menors a 564 euros.

BarcelonaSón les dotze del matí d’un dia plujós, i Mónica de la Torre espera pacient a la cua de les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). És una de les primeres persones amb cita prèvia per sol·licitar la nova renda mínima garantida que podran demanar tots els ciutadans que ingressin menys de 564 euros mensuals. De la Torre té 48 anys i està a l’atur des de fa nou, quan el departament on feia d’administrativa comptable va tancar, just al principi de la crisi. Des d’aleshores comparteix pis amb la seva exparella, ja que és l’única manera que té de poder mantenir-se a ella i a les seves filles, de 18 i 20 anys. “No és l’escenari ideal, però amb la nova renda potser podré deixar de viure amb el meu ex”, afirma esperançada.

Uns metres més enllà, a Rafael Ruiz, de 60 anys, ja l’atenen a la finestreta. Fa sis anys que no treballa i viu d’habitació en habitació, sovint a la mercè de l’ajuda econòmica d’algun amic o de la seva mare. Està content, perquè fins ara cobrava un subsidi de 430 euros per a més grans de 55 anys i amb la renda garantida en rebrà 564, 130 euros més. “És collonut”, afirma. Tot i així, quan arriba en visita oficial la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, Ruiz no perd el temps: “Ja ens podríeu donar una mica més”, bromeja. “Podria ser més, té raó”, li contesta la consellera, que li recorda que el 2020 la quantitat serà de 664 euros, després d’un augment progressiu. “Bé, de zero a alguna cosa ja està bé”, es contenta finalment Ruiz, que lamenta que amb 55 anys “ja no et donen feina enlloc”.

La renda garantida de ciutadania es concedeix a unitats familiars, i en funció dels membres pot ser més o menys elevada. Un adult que compleixi els requisits cobrarà 564 euros, el 85% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). L’objectiu és que l’import vagi creixent progressivament fins al 2020, de manera que d’aquí tres anys aquest mateix adult rebi 664 euros, el 100% de l’IRSC. L’import augmenta si el beneficiari té família a càrrec, i pot arribar als 1.208 euros com a màxim per a una família de cinc membres. En qualsevol cas, la prestació està condicionada a seguir un pla d’inserció laboral o social. L’objectiu és arribar a 68.000 beneficiaris el 2020.

Desconcert el primer dia

Per gestionar la renda garantida, la Generalitat ha contractat 403 nous professionals, un 80% dels quals ja s’han incorporat. Treballaran a temps parcial, amb un contracte temporal de tres anys i percebran 800 euros, unes condicions que han sigut criticades pels sindicats, que les qualifiquen de precàries. Ahir, el descontrol per la novetat del personal es va fer palès durant les primeres hores d’entrada en funcionament del nou subsidi. Els tràmits de De la Torre van durar dues hores. “Hi havia molt descontrol perquè el personal anava molt perdut”, relata quan finalment surt de les oficines. “Una funcionària s’ha queixat perquè la informació sobre els procediments i el programa els havia arribat avui”, lamenta.

Des de la Taula del Tercer Sector van recordar ahir que encara hi ha molta feina per fer. Segons l’Idescat, el 19,2% de les llars catalanes estan en risc de pobresa, i 90.800 famílies del nostre país no tenen cap persona perceptora d’ingressos.

stats