Societat 25/04/2012

#novullpagar, en 15 noms i cognoms

Alcaldes, diputats, actors, cantants i universitaris. La revolta ciutadana contra els peatges comença a estendre's entre la societat civil i pren cos a la xarxa

Joan Callarissa
4 min

Barcelona1. Josep Casadellà (@jcasadella57) és el pioner del moviment #novullpagar als peatges catalans. El seu vídeo va córrer com la pólvora i va fer cèlebre la frase: "Bona nit! No vull pagar!". Aquest dimecres, ha piulat que "Abertis no ofereix servei, explota. Invertir, mantenir i donar servei és això" i adjunta les imatges d'una autopista francesa que ofereix diversos serveis als seus clients, com lavabos, zona d'esbarjo i una font.

2. Uriel Bertran (@uriel_bertran), diputat de Solidaritat Catalana per la Independència, va retornar el Teletac el mateix dia que es va saltar el peatge de l'AP-7 a Vilassar de Mar. En arribar a la barrera, va recordar al treballador d'Abertis que aquella autopista hauria d'estar alliberada des del 2004, perquè ja s'havia amortitzat la inversió de l'empresa concessionària. Bertran va explicar la seva experiència al seu perfil de Facebook i va recordar que no és obligatori passar pel peatge amb el semàfor en vermell, per evitar cometre una infracció.

3. Entre els polítics relacionats amb el #novullpagar també hi ha el cas d'Anna Simó (@AnnaSimo), portaveu d'ERC, que encara no ha anunciat que hagi fet un #novullpagar a cap peatge. Tot i això, s'ha compromès en un tuit a fer-ho quan arribin "crides massives".

4. L'actor català i imitador del rei Toni Albà (@tonialba) assegura aquest dimecres: "No he pagat a l'autopista del Garraf".

5. Entre les persones del món de la cultura que s'han implicat en aquest tema, també destaca Cesk Freixas (@ceskfreixas), que va reaccionar molt aviat davant de la iniciativa de Casadellà. Freixas va assegurar que havia burlat un peatge tot "denunciant la gestió privada, el centralisme estatal i l'import excessiu".

6. L'alcalde de Seva, Eric Vila de Mas (@ericvila), també ha fet un tuit anunciant que s'ha sumat a la iniciativa #novullpagar. A banda de fer-ho, també ha pujat un vídeo a la xarxa on se'l veu burlant un peatge.

7. Alfons López Tena (@alfonslopeztena), diputat de Solidaritat Catalana per la Independència a la cambra catalana, també ha tornat el Teletac que el Parlament dóna als diputats al principi de la legislatura. En la piulada en què ho explicava s'ha preguntat "quants diputats que diuen que diuen sumar-se [a la campanya #novullpagar] faran el mateix?".

8. Un altre polític d'àmbit local, Àlex Asensio, exregidor de l'Ajuntament d'Alella, va posar de manifest en el seu blog, 'L'embranzida', quines maneres hi ha de burlar un peatge i de quina manera havia aprofitat un "buit legal" per no pagar les multes. Asensio assegurava que ell ja s'havia saltat peatges temps enrere amb altres protestes d'origen ciutadà.

9. També per part de Solidaritat Catalana per la Independència, Toni Strubell (@toni_strubell), diputat per Girona i president del partit, s'ha sumat a la campanya contra els peatges a Catalunya. El parlamentari ha burlat aquest dimarts el peatge de Mollet, a la C-33. Strubell també ha retornat el Teletac al Parlament.

10. Oriol Junqueras (@junqueras), president d'ERC, ha rebut un tuit de @guiobaix que li preguntava per què entre tots no li pagaven un ordinador a ell. ERC, a través de la seva portaveu, Anna Simó, havia dit que el Teletac és un "instrument de treball" i que no hi volien renunciar. El líder d'Esquerra no ha respost al tuitaire.

11. Miriam Nogueras (@miriamnoguerasM), economista i política, va ser retinguda en un peatge durant dues hores, segons ella mateixa va relatar al seu compte de Twitter. Abans, havia passat per aquell mateix peatge i no l'havien retingut, segons la versió de la jove. Més tard, de tornada, al peatge de Mataró, explica que la "tanquen" i "vénen els Mossos".

12. @Proupeatges és el compte de Twitter que vehicula gran part de les queixes dels tuitaires i que dinamitza la protesta a la xarxa de microblòguing. Aquest dimecres, es pregunta "per a qui treballa la policia, si per a les persones o per a una empresa".

13. Héctor López Bofill (@lopezbofill), professor de la Universitat Pompeu Fabra, ha escrit un article sobre els peatges i la insubmissió social a la qual s'han d'enfrontar els seus gestors. Aquest tuit l'enllaça i el felicita.

14. Guillem, un estudiant de la UAB, (@Guillem_Carbo), en un tuit, aporta el vídeo 'Spain Autopistes Game', que ha tingut molt èxit per la crítica que fa en comparar el cost que comporta circular entre diverses zones de l'Estat. En forma de videojoc, es mostren diferents itineraris i el preu que costa realitzar-los. El preu es dispara en el trajecte entre Alacant i Barcelona.

15. Francesc Homs, portaveu del Govern, va assegurar aquest dimarts que a l'executiu català se sentien "propers" a la crítica contra els peatges a Catalunya. Des del seu punt de vista, és un "reflex de l'estat d'ànim d'una part significativa de la població del país".

stats