Societat 24/07/2018

El final de les obres de la Sagrera torna a ajornar-se: no s'acabaran el 2020

Foment promet invertir-hi 500 milions però diu que la data que va donar el govern de Rajoy era "irreal"

E.f.
2 min
Les obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera, aquest dimecres la vespre. Una màquina dels treballs, a la dreta de la imatge, en segon pla

BarcelonaL'estació d'AVE de La Sagrera, una de les obres estratègiques pendents des de fa anys a Barcelona, no estarà acabada el 2020 com va insistir fins fa pocs mesos el ministre de Foment del PP, Íñigo de la Serna. El nou secretari d'Infraestructures del govern socialista, Pedro Saura, ha reconegut aquest dimarts a Barcelona que el calendari era "irreal" i que no es podrà complir. Ha promès que la inversió de l'Estat prevista fins llavors en aquesta obra rondarà els 500 milions d'euros.

"Volem ser realistes, el 2020 no estarà acabada", ha dit en declaracions recollides per Europa Press després de la reunió mantinguda amb el secretari d'Infraestructures del Govern, Isidre Gavín, i la tinent d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme de l'Ajuntament, Janet Sanz.

Saura ha insistit que l'evolució actual de les obres, represes fa pocs mesos a un ritme lent després de més de tres anys aturades del tot, fa pensar que era "irreal" la data del tercer trimestre del 2020 que va donar l'executiu de Mariano Rajoy. Ha apuntat que les obres de La Sagrera necessiten impuls i concòrdia, però també realisme.

El nou responsable d'Infraestructures ha evitat donar una nova data de finalització dels treballs. "És millor treballar i anar pas a pas que parlar de dates perquè els ciutadans estan cansats", ha afegit. Ha assegurat que el govern espanyol està compromès amb "la reactivació" de La Sagrera, que ha qualificat com el projecte "més important de mobilitat d'Europa".

L'Ajuntament de Barcelona ha xifrat l'execució de les obres fins ara entre el 25 i el 35%. Sanz ha dit que a la vista d'aquests números la data de finalització no queda "gaire llunyana", però que no era realista parlar del 2020 sinó que el que cal és treballar perquè un dia pugui veure's acabada l'estació.

L'estació de Sant Andreu Comtal

Sobre la construcció de la futura estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal, la tinent d'alcalde ha explicat el compromís de l'Estat per enllestir un projectes per licitar les obres a la tardor. L'anterior ministre de Foment ja va anunciar a principis d'any que el procés de licitació s'hauria de començar de nou i Sanz ha insistit que cal que els terminis es mantinguin en aquest cas per recuperar la confiança dels veïns: "És obligació de les administracions demostrar que van de debò i que és un compromís ineludible".

El secretari d'Infraestructures de la Genneralitat ha garantit la col·laboració amb l'Estat per aconseguir que els treballs avancin, ara sí, a bon ritme. Gavín ha coincidit amb la resta dels assistents a la trobada a l'hora de destacar la bona sintonia i la satisfacció per la reactivació dels treballs.

stats