Urbanisme
Societat 26/06/2022

Les obres del futur parc de les Glòries començaran a la tardor

L'Ajuntament aprova la urbanització de les 4,3 hectàrees guanyades amb els túnels

2 min
Imatge virtual de la futura rambla dels Encants

BarcelonaEl gran parc que oxigenarà el centre de Barcelona comença a treure el cap. La clariana de Glòries, que es va obrir el setembre de l'any passat, ja s'ha convertit en un gran espai verd d'esbarjo, però el plat fort encara ha d'arribar. Es tracta de les 4,3 hectàrees que s'han pogut recuperar gràcies al soterrament de la Gran Via de les Corts Catalanes. La nova zona verda estarà ubicada entre l'actual clariana i el Museu del Disseny i serà un parc sense precedents a la ciutat. S'hi plantaran 472 arbres i s'implantaran 9.078 metres quadrats de verd.

L'Ajuntament de Barcelona ja ha aprovat la urbanització del parc i les obres començaran després de l'estiu. Està previst que durin uns 20 mesos, és a dir, que el primer trimestre del 2024 podrien acabar les obres de la plaça de les Glòries, després d'una dècada. Els treballs costaran 26,4 milions d'euros. La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, recorda que la finalització dels treballs "coincidirà amb la posada en marxa del tramvia" i destaca que el futur parc, amb transport integrat, "simbolitza la nova ciutat saludable".

L'àgora sensorial Berta Cáceres serà un espai polivalent
El zona enjardinada per accedir al metro
La zona de jocs infantils accessible

L'arquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Matilla, recorda que les Glòries és "aquell espai que Cerdà va preveure a mitjans del segle XIX i que mai ha tingut un bon encaix a la ciutat", i celebra que per fi s'hagi impulsat un projecte per integrar-lo.

El futur parc de les Glòries

Habitatges

Clariana

Habitatges

Nova zona verda

Ja existent

Pendent de construir

2

3

1

4

Pendent de construir

1. Habitatges

2. Habitatges

3. Clariana

4. Nova zona verda

Ja existent

2

3

1

4

Pendent de construir

Ja existent

1. Habitatges

2. Habitatges

3. Clariana

4. Nova zona verda

El nou parc tindrà diferents espais, tots coberts de vegetació. Es preveu un espai polivalent de 2.518 metres quadrats de superfície que estarà envoltat per canyes de bambú gegants que aïllaran l'àgora sensorial Berta Cáceres, una mena d'escenari pensat per a esdeveniments culturals. També hi haurà un jardí de cactus de 1.292 metres quadrats que servirà d'accés a l'estació de metro, que substituirà l'actual. Aquest jardí es podrà observar des de dalt i compta amb l'aprovació del departament de gènere, que ha tingut en compte que no hi hagi racons que puguin quedar amagats. Hi haurà també un umbracle de 668 metres quadrats que conformaran una mena de refugi davant les altes temperatures i on es preveuen diferents activitats i actes culturals. També es construirà una àrea per a gossos, amb una superfície de 1.144 metres quadrats. Finalment, hi ha els espais infantils, formats per una gran àrea de joc 100% accessible per als infants amb problemes de mobilitat i una instal·lació aquàtica que funcionarà durant els mesos de més calor. Per aconseguir un bon manteniment de tots aquests espais, l'Ajuntament ja ha previst una partida econòmica.

Al perímetre del parc s'hi aixecaran grans edificis, entre els quals la promoció d'habitatge públic més gran de tota la ciutat, formada per quatre blocs on viuran 238 famílies.

stats