ACCIDENTS A L’AIGUA
Societat 31/07/2015

Les tres onades de calor disparen el nombre d’ofegaments a Catalunya

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès 129 casos aquest estiu, un 30% més que l’any passat

Selena Soro
3 min
ofegats

BarcelonaLes tres onades de calor que ha patit Catalunya aquest estiu han provocat que les piscines, les platges i els rius del país s’hagin omplert de catalans que buscaven refugiar-se de les altes temperatures remullant-se a l’aigua. “Durant aquests dies l’afluència dels ciutadans a espais aquàtics pràcticament s’ha multiplicat per 10 -afirma el director del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Francesc Bonet-. L’estadística no perdona: les altes temperatures han fet que el nombre d’emergències es dispari”.

Aquest estiu, des de l’1 de juny fins al 30 de juliol, el SEM ha atès 129 persones en risc d’ofegament a l’aigua, un 30% més que l’any passat, quan en van assistir 91. Les altes temperatures, a més, no només han fet que s’incrementi l’afluència a les piscines, platges i rius: també han fet que hagin augmentat les hores de permanència i, per tant, el risc de patir algun accident. Els efectes s’han notat especialment en els nens. S’ha passat d’assistir 10 menors de 5 anys el 2014 a 25 el 2015, un 60% més. És per això que aquest juliol Salut ha fet una crida a extremar la precaució en el bany dels infants. Les piscines, especialment les privades que no disposen de servei de vigilància, han concentrat pràcticament totes les actuacions del SEM en menors de cinc anys, amb 25 serveis, davant dels tres efectuats a la platja.

Els salvaments, més exitosos

La dada positiva d’aquest estiu és que, tot i l’augment de banyistes atesos, el nombre de morts no ha crescut significativament, i el SEM ha pogut reanimar més persones: un 84% davant del 80% durant el mateix període de l’any 2014. Aquests bons resultats són fruit de la “ràpida alerta” dels serveis de salvament i socorrisme i, també, “de la immediatesa en l’inici de les maniobres de reanimació”, segons explica el director del Sistema d’Emergències Mèdiques.

Així i tot, cal no oblidar que 22 persones han mort ofegades aquest estiu a Catalunya, entre les quals dos infants de menys de cinc anys. Ahir mateix van morir dues persones. Una dona de 84 anys va morir a la platja de Llevant de Cunit, en entrar a l’aigua quan onejava la bandera groga per forts corrents i onatge. També ahir els serveis d’emergència van trobar una dona de 47 anys morta a la platja dels Capellans, a Tarragona, i s’ha obert una investigació, ja que la víctima havia discutit poc abans amb la seva parella.

25 platges amb bandera vermella

Precisament, els banyistes van haver d’extremar ahir la precaució, ja que 25 platges de la meitat sud del país, entre el Vendrell i Calafat, presentaven al matí bandera vermella. Els banyistes tenien prohibit entrar a l’aigua, i Protecció Civil va recomanar molta precaució a causa del mal estat de la mar, provocat per les fortes ventades que van afectar el litoral de la meitat sud.

El director del SEM recorda també la necessitat d’estar alerta a l’hora de banyar-se en rius, llacs, pantans i coves, on aquest any ja han mort 10 persones, entre les quals un nen de 12 anys que va ser rescatat diumenge després d’ofegar-se al riu Noguera Pallaresa, on el menor practicava piragüisme. En aquest sentit, Bonet demana prudència als joves, ja que molts dels ofegaments que es registren en rius, llacs i pantans es deuen a traumatismes, caigudes o impactes, causats per pràctiques de risc, com ara saltar a l’aigua des d’altures excessives i en llocs poc segurs. “Recordo que la nit de Sant Joan una parella va endinsar-se massa a l’aigua i els vam haver d’atendre per una hipotèrmia en ple juny”, il·lustra Bonet. Amb especial atenció als joves, a Las Palmas de Gran Canaria, per exemple, han llançat una campanya de conscienciació per prevenir ofegaments causats per fer-se selfies en zones perilloses, alhora que demanen no fer-se els herois i acabar protagonitzant un rescat d’emergència.

Especial atenció als nens

Pel que fa als infants, el director del SEM demana especial vigilància a la piscina. “A la platja, controlar els nens és relativament més fàcil: els pares se situen de cara al mar i els tenen a la vista”. A la piscina, en canvi, amb “el vermut i la terrasseta”, sovint és fàcil despistar-se i perdre de vista els infants. Molts dels ofegaments que es produeixen a la piscina, a més, són per caigudes, un risc menor a la platja.

Les recomanacions bàsiques per evitar accidents amb menors són dues: “La primera, ensenyar als nens a nedar com més aviat millor: gairebé simultàniament a caminar”, diu Bonet. La segona, que sempre hi hagi un adult encarregat d’estar alerta. “Això és com quan se surt de festa. ¿Oi que sempre n’hi ha un que no beu per poder conduir? Doncs a la piscina sempre hi ha d’haver un adult vigilant”, conclou.

stats