Societat 07/10/2020

Un entramat de tres nacionalitats per controlar el narcotràfic del Raval

La policia deté 61 persones en 40 escorcolls en una operació contra la venda d'heroïna i cocaïna

Pau Esparch
4 min
Tres dels arrestats pels Mossos en el macrodispositiu del Raval envoltats d'agents davant d'una furgoneta policial

BarcelonaUn miler d'agents dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona han omplert aquest dimecres al matí els carrers del barri del Raval de Barcelona durant una macrobatuda contra el tràfic de drogues. És la tercera en tres anys, però aquest cop era diferent: hi ha implicats fins a tres grups de tres nacionalitats diferents que s'havien unit per aconseguir el mercat de la droga al centre de la ciutat. Durant l'operació Coliseu s'han arrestat 61 persones i s'han inspeccionat 40 habitatges. Arran dels anteriors cops policials, els narcotraficants s'havien adaptat a les noves circumstàncies i havien creat noves estructures per tornar a vendre drogues. Des del 2018 fins ara s'ha passat dels narcopisos –on es ven i es consumeix– als punts de venda –on només es ven– i a la venda al carrer. Aquesta última macrooperació ha actuat contra una xarxa que venia heroïna i cocaïna al carrer.

La investigació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, ha detectat que la xarxa actual sorgia de tres entramats. A diferència dels dispositius anteriors (Bacar es dirigia a un grup de dominicans i Suricat a un de pakistanesos), en el cas Coliseu l'organització està formada per tres branques: una de nacionalitat romanesa, una de pakistanesa i una de nigeriana. La policia ha necessitat més d'un any per preparar l'operació a causa de la dificultat de demostrar la venda de drogues al carrer, perquè hi havia molt moviment entre els membres i el confinament pel covid-19 va alterar el funcionament de la xarxa.

La branca romanesa, amb una estructura dirigida des de Romania, es dedicava a traficar al carrer. El grup pakistanès distribuïa al romanès l'heroïna i la cocaïna als punts de venda i d'emmagatzematge, alguns dels quals ocupats il·legalment. Per acabar, la branca nigeriana va entrar en el negoci quan el confinament va frenar les mules, les persones que transportaven les drogues des del Pakistan i el Regne Unit. Llavors el grup nigerià subministrava les substàncies, juntament amb persones de nacionalitat espanyola i pakistanesa. En la macrobatuda els agents han trobat sis quilos i mig d'heroïna i cocaïna, dos quilos d'amfetamines i 350 plantes de marihuana. Unes substàncies que sumen un valor de més de mig milió d'euros. En els escorcolls s'han intervingut 71.000 euros en efectiu i 118 mòbils.

Tots els locals escorcollats (35 pisos i cinc establiments) estan ubicats a Barcelona menys tres domicilis, que són a Cornellà de Llobregat, Badalona i el Prat. Feia més d'un any, des de l'agost de l'any passat, que es treballava en aquesta investigació. De fet, la part pakistanesa del grup que ara controlava la venda d'heroïna i cocaïna estava liderada, des de la presó, pel cap de l'organització desarticulada en la macrobatuda del juny de l'any passat.

Tres narcopisos i pocs punts de venda

Els veïns del Raval havien tornat a alertar que, malgrat la pandèmia, els traficants havien recuperat la seva activitat, cosa que ja havien advertit abans del covid-19 quan es va fer un operatiu contra els narcopisos a tot el districte de Ciutat Vella. També els veïns de la narcosala de Drassanes, el CAS Baluard, s'han queixat aquest estiu dels drogodependents que s'hi concentren. Uns consumidors que la policia vincula a la xarxa contra la qual s'ha actuat aquest matí. El cap dels Mossos a Ciutat Vella, l'intendent Rafael Tello, ha explicat que la investigació Coliseu no havia permès intervenir abans en alguns pisos que havien causat molèsties als veïns perquè formaven part del cas. Segons Tello, ara queden tres narcopisos i pocs punts de venda actius que investiguen, tot i que apunten que sovint es confon un fenomen amb l'altre.

Els agents han fet aquest matí escorcolls als carrers Reina Amàlia, Hospital i del Carme, que són alguns dels punts on els veïns s'han queixat dels traficants. Tello ha volgut remarcar que, abans de la macrobatuda, aquest any ja s'havia actuat contra 47 narcopisos i punts de venda a Ciutat Vella, 19 dels quals durant el confinament. A més, la policia havia fet fins ara un centenar de confiscacions de drogues. Els cossos de seguretat diuen que el dispositiu d'aquest dimecres és "el més important" de les tres macrooperacions dels últims anys. El cap de la brigada provincial d'estrangeria de la Policia Nacional a Barcelona, el comissari Emilio de la Calle, ha dit que investiguen la vinculació del grup amb el tràfic d'éssers humans, per si hi ha pogut haver casos d'explotació de persones en la delinqüència. També denunciaran els detinguts que estiguin en situació irregular, però no es preveu que cap ingressi en el centre d'internament d'estrangers (CIE).

Dos agents traslladen un dels arrestats en el macrooperatiu d'aquest dimecres al matí al Raval

Els tres cossos policials han mostrat unitat en la lluita per reduir els delictes i el tràfic de drogues a la capital catalana. El cap de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella, l'intendent Carlos Oliva, ha agraït la participació ciutadana per poder avançar en la investigació. El balanç del dispositiu ha acabat amb la presència del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que han reiterat l'aposta per combatre la delinqüència a la ciutat.

stats