Societat 05/11/2011

15 operacions a la pública el 2011

M.o.
2 min

BarcelonaEl context econòmic també s'ha deixat sentir en el ritme d'intervencions quirúrgiques de canvi de sexe o reconstruccions genitals, que des del 2008 s'inclouen dins de les prestacions de la Seguretat Social. Tot i que en els primers divuit mesos de servei públic es van practicar fins a 46 intervencions, ara s'ha tret el peu de l'accelerador. Els representants d'organitzacions de transsexuals que mantenen converses amb Salut asseguren que actualment el compromís és tancar el 2011 amb 15 operacions i que des del mes de març la unitat de trastorns de la identitat de gènere de l'Hospital Clínic, el centre de referència per a tot Catalunya, no en fa cap. Des de Salut garanteixen que el programa es manté, tot i que pot patir una baixada de fins al 30% en la part quirúrgica.

Des de l'altra banda, associacions com TranZ&People, però, asseguren que la retallada ha estat més gran. Marta Salvans, presidenta de l'entitat -i especialment coneguda per protagonitzar la vaga de fam que va precedir la inclusió de les operacions de reconstrucció genital a la sanitat pública-, concreta que avui ells comptabilitzen que "només s'han fet 11 intervencions, encara que Salut en compti 13". La diferència s'explica, segons Salvans, perquè des dels col·lectius transsexuals se segueixen "exclusivament aquelles intervencions que s'han fet seguint els protocols de llista establerts i que s'han fet a persones censades a Catalunya".

El cirurgià Ivan Mañero, que va liderar l'equip del Clínic i que està especialitzat en les reconstruccions genitals en la seva consulta privada, explica que, dins dels sistema públic i tenint en compte que hi ha comunitats autònomes que no tenen un equip específic per a aquestes intervencions sinó que les deriven a punts com Catalunya, "la roda s'ha fet insostenible perquè s'han anat avançat intervencions que encara s'han de pagar" i diu que "la llista d'espera és lògica".

stats