Colau, reprovada altre cop

El govern defensa que la caiguda d'ingressos afectarà, com a màxim, un 1% del pressupost del 2019

Nova estirada d’orelles de l’oposició a Ada Colau. Si fa només tres mesos els grups la reprovaven per la manera d’abordar el problema dels narcopisos al Raval, ahir, a menys d’un any per a les eleccions, el ple va aprovar gairebé per unanimitat –només amb el vot en contra del govern i l’abstenció de la CUP–, reprovar la gestió econòmica dels comuns. La crítica arribava després de més d’una setmana d’acusacions de retallades i d’unes explicacions del govern municipal que no han satisfet l’oposició. Tampoc ho han fet les que va donar ahir el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que va tornar a negar que estiguin preparant tisorades i va admetre que, en tot cas, com a conseqüència de la caiguda d’ingressos provinents de l’impost de les plusvàlues potser caldria “reprogramar” o “compassar” determinades inversions. També Colau va negar la major en les retallades –“No acceptarem una mentida”, va deixar clar– i va remarcar que el seu equip acabarà el mandat havent invertit més de 800 milions més que els seus predecessors.

Amb tot, continua el ball de números: mentre que els grups de l’oposició han tret a la llum documents interns que xifren els reajustaments previstos en uns 107 milions, l’equip de Colau continua defensant que són càlculs desfasats i assegura que l’afectació màxima serà d’un 1% del pressupost del 2019. És a dir, uns 26 milions d’euros. El govern reitera, a més, que si la Generalitat i l’Estat solucionen part dels deutes que tenen amb la ciutat el càlcul pressupostari serà diferent. I que, en qualsevol cas, el que es farà és endarrerir projectes, com ara l’ampliació de la Casa Golferichs.

Els grups van aprofitar el ple extraordinari d’ahir, convocat a petició del PDECat, ERC i el PSC, per passar revista a tota l’obra de govern i les promeses de l’equip de Colau, a qui van acusar de falta de transparència –per la manera com ha abordat la polèmica sobre les possibles retallades– i de mala gestió econòmica –per no haver previst la caiguda d’ingressos–. El text aprovat també inclou un punt –que, aquest sí, va tenir el suport de la CUP– que defensa la creació d’una comissió de seguiment de les inversions previstes per a aquest any i el que ve. La comissió serà, en paraules del PP, el “particular 155 de l’oposició” per fer un seguiment mensual de les finances municipals. El ple va aprovar les dues propostes de reprovació que havien presentat Cs i el PSC. Una nova sotragada per als comuns, que ahir també van haver de tornar a retirar la votació sobre la nova contracta de la neteja. Tot i que continuen les converses per desencallar el tema –és el contracte de més envergadura del consistori–, sembla que ahir els grups ho haurien tombat. Per contra, el ple sí que va aprovar projectes com el pla de souvenirs o el canvi per reduir el nombre de places d’aparcament en noves promocions d’habitatge.

El PSC hi veu “vella política”

Els socialistes, que després de ser expulsats del govern han sigut els més durs en els atacs a la gestió econòmica, acusen Colau d’haver fet una “ràpida conversió a la vella política”. El PDECat, al seu torn, diu que el govern ha comès “l’error” d’inflar les previsions d’ingressos per “vendre a cop de titulars”, mentre que Cs aventura que Colau “serà recordada com l’alcaldessa de les retallades”. ERC va trobar en el debat d’ahir “l’evidència” que BComú gestiona “penosament” i el PP va assegurar que la polèmica referma que “quan l’esquerra arriba al poder s’encenen tots els llums d’alarma”. La CUP, que no es va sumar a les reprovacions, sí que va demanar garanties que no es farà la retallada en despesa de la qual, diuen, han alertat treballadors de diferents àrees.

Més continguts de