Societat 19/10/2016

Barcelona, sense full de ruta per primera vegada a la història

Tots els grups han retret al govern de BComú el retard a l'hora de presentar i sotmetre a votació el Pla d'Actuació Municipal. L'executiu municipal recorda que no és imprescindible i que governaran "igual"

Selena Soro
3 min
La comissió de presidència aquest dimecres al matí

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona funcionarà per primera vegada en la seva història sense pla d'acció municipal (PAM), el full de ruta que identifica les prioritats de la ciutat i assenyala les mesures més urgents. L'oposició en bloc –CiU, ERC, el PP, C’s i la CUP– va unir-se ahir per tombar la proposta del govern d’Ada Colau, format per BComú i el PSC. Tots els grups van retreure a l’executiu el retard a l’hora de presentar i sotmetre a votació el full de ruta que havia de servir per a tot el mandat, i que BComú va començar a treballar el novembre de l’any passat. És la primera vegada que un govern no aconsegueix aprovar el seu pla des que aquesta figura es va crear a finals dels anys 90 i, tot i que no és vinculant ni necessària per governar, la seva absència evidencia la falta d’acord al consistori i la solitud política de l’equip de Colau.

Des de l’executiu, la regidora del PSC Carmen Andrés va lamentar que si Barcelona s’havia quedat sense PAM era per la falta de voluntat dels grups de l'oposició, i va recordar que aquesta figura és una qüestió "necessària" però no "imprescindible" per impulsar canvis a la ciutat. El govern municipal va sentenciar en boca d'Andrés que "farà igualment el que podrà amb els recursos que tingui sense comptar amb cap grup de l'oposició".

Entre les mesures que recollia el PAM de Colau s’hi incloïen la construcció d’habitatge social, l’impost sobre els pisos buits, el desplegament de noves superilles o el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va recalcar ahir que el document s’ha- via elaborat amb les propostes –presencials i en línia– de més de 39.000 barcelonins. "El text del PAM incorpora més del 70% de les propostes ciutadanes”, va destacar Pin.

Aquest va ser precisament un dels punts que més va encendre l'oposició, que va retreure al govern municipal no haver inclòs la mesura més demanada durant aquest procés participatiu: la cobertura de la Ronda de Dalt. CiU i C’s van coincidir a assenyalar aquest punt, ai- xí com la “paràlisi” econòmica a què Colau sotmetia la ciutat, una queixa a la qual es va sumar el PP. La CUP, per la seva banda, va titllar el pla d’"insuficient" i de "brindis al sol".

ERC critica l'aliança amb el PSC

El líder d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch, va criticar que "la proposta és insuficient i tirant a immobilista". "La podrien haver subscrit Hereu i Mayol –va dir–. Si estan en aquesta situació, segurament hi tenen molt a veure vostès, com han fet les coses i quines són les aliances estratègiques que han volgut fer", va afegir en referència al pacte de govern amb el PSC.

Els socialistes van tensar justament ahir una mica més la corda i van posicionar-se al costat del PP, CiU i C’s –i en contra de BComú– en l'aprovació d’una proposta del PP per restituir la inscripció en record de Samaranch en una escultura a l’Ajuntament de Barcelona.

La posició de Colau es complica

Després de segellar el pacte de govern amb el PSC, Colau ha vist com les seves relacions amb els altres possibles aliats –ERC i la CUP– s'han complicat, fins al punt que podria veure's abocada a haver de tirar endavant una qüestió de confiança. Les condicions per arribar a acords s'han endurit, i això la farà suar per tirar endavant projectes clau com els pressupostos del 2017 i el mateix full de ruta del mandat que aquest dimecres l'oposició en bloc ha tombat.

Colau afronta un curs polític que la pot abocar a una qüestió de confiançaAhir mateix, les noves taxes del govern municipal van prosperar en comissió d'economia sense una majoria per aprovar-les en el pròxim ple. Mesures com ara que els cotxes més contaminants paguin més per aparcar a la zona blava o la congelació de l'IBI al 98% dels propietaris van topar amb els vots en contra de CiU i el PP, mentre que C's, ERC i la CUP van fer reserva de vot fins al ple del 28 d'octubre. Els republicans van reiterar que només s'obriran a negociar si BComú compleix el compromís de transport gratuït per a joves de fins a 16 anys, i els cupaires van condicionar el seu vot a la creació d'una taxa per als busos turístics i les cues de turistes que ocupen la via pública.

stats