Societat 16/04/2021

Oriol Amat serà el nou rector de la UPF

El catedràtic d'economia fa el pas per "impulsar una universitat millor per a tothom"

Ara
2 min
Oriol Amat és degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya

BarcelonaOriol Amat, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, serà amb tota probabilitat el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra, perquè ha estat l'únic que s'ha presentat al càrrec, tot i alguns moviments d'última hora per promoure una candidatura alternativa. En una piulada des del seu compte personal, ha dit que es proposa "escoltar tota la comunitat" i "impulsar una universitat millor per a tothom". Amat és catedràtic d'economia financera i comptabilitat.

Amat prendrà, doncs, el relleu al rector actual, Jaume Casals, que ja ha esgotat els dos mandats que marca la normativa i, per tant, no podia tornar a presentar-se al càrrec. El 22 d'abril es proclamarà Amat com a candidat definitiu, i l'endemà, el 23 d'abril, començarà la campanya electoral, que acabarà el dia 2 de maig. Del 3 al 5 de maig es faran les votacions electròniques i es publicaran els resultats.

L'economista fa temps que treballa per construir el seu equip, que tindrà diversos reptes sobre la taula. Un dels més importants és aixecar el complex de recerca a la Ciutadella en els propers tres anys, on hi treballaran 1.200 treballadors, i que és un dels projectes clau per la UPF. Segons diversos rànquings internacionals, la Pompeu Fabra està considerada la millor universitat d'Espanya i una de les millors universitats joves del món.

Amat va estudiar ciències econòmiques a la Universitat Autònoma de Barcelona; administració i direcció d'empreses i un MBA a Esade i també a la Stockholm School of Economics, i ha fet estades en diverses universitats de Suècia, Nova Zelanda, França i Xile. Des del 1992 està vinculat a la UPF, on ha exercit diversos càrrecs, entre els quals destaquen director del departament d’economia i empresa (2003-2005); vicerector d’economia, sistemes d’informació i serveis (1997-2001); director del Centre per a la Qualitat i Innovació Docent (2006-2011), i ara recentment degà de la UPF Barcelona School of Management (2018-2021). Últimament també ha format part del grup de treball Catalunya 2022, que dissenya l'estratègia postcovid.

Entre altres funcions, Amat va ser diputat de Junts pel Sí, la candidatura unitària de CDC i ERC per a les eleccions del 2015, i conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors entre el 2011 i el 2015.

Amat s'afegirà a la llista de nous rectors catalans. En plena pandèmia, les dues universitats més grans del país van fer eleccions –virtuals– per escollir nous rectors. Són Javier Lafuente, de l’Autònoma, i Joan Guàrdia, de la UB. I ara també la Universitat Politècnica de Catalunya celebrarà eleccions per triar nou rector, entre el 14 i el 19 de maig.

stats