Societat 25/06/2014

Qui li pagarà la despesa del Castor a Florentino Pérez? Les 5 claus

El Grup ACS es vol desfer del magatzem de gas. Per què? Per què l'Estat hauria de tornar-los els diners de la inversió? S'hi pot oposar el govern del PP? Les respostes a les preguntes d'un negoci ruïnós

Albert Solé
3 min
EN MANS D’EXPERTS DELS EUA 
 Científics de la Universitat de Standford i del MIT estan fent l’estudi definitiu del Castor.

Barcelona1.-Per què Florentino Pérez (ACS) es vol desfer ara del magatzem de gas Castor?

Davant la demora del ministeri d'Indústria per emetre un veredicte sobre la viabilitat del magatzem de gas després dels terratrèmols, l'empresa Escal UGS ha decidit rescindir la concessió. El 30 de novembre de 2014 Escal UGS, si el magatzem no està en marxa -cosa que no passarà-, ha de tornar la part principal dels 1.400 milions d'euros en bons que va emetre el BEI (Banc Europeu d'Inversions). L'Estat, davant els informes dels tècnics (IGME i IGN) que relacionen directament les injeccions de gas amb els sismes, demana més temps per prendre la decisió, un temps que Escal i Florentino –la seva empresa, ACS, té el 66% d'Escal– no tenen. A més, el divendres passat l'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings va rebaixar els bons del BEI del Castor a la categoria de grau d'especulació, o 'bo escombraries'.

2.-Què implica la renúncia de la concessió?

Florentino Pérez ja ha comunicat de manera formal la seva intenció de renunciar al Castor: primer ha demanat permís als que van comprar els bons del BEI, després a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i també al ministeri d'Indústria. Si Florentino fa aquest pas és perquè sap l'Estat li ha de pagar, com a mínim, el valor residual de la instal·lació, amb la qual podrà retornar la inversió als bonistes.

3.-Per què l'Estat ha de recompensar Florentino Pérez pel Castor si és ell qui hi renuncia?

Perquè així ho diu el Reial Decret 855/2008 amb el què el govern espanyol del PSOE concedia a Escal UGS l'explotació del magatzem de gas Castor. Aquest ha sigut l'as a la màniga amb el qual Florentino ha negociat sempre amb el govern del PP, que mai ha vist clara la inversió. El 2012 Florentino ja va amenaçar de fer el que ha fet ara, i el PP va fer un pas enrere en el pols que mantenien, com explica Jordi Marsal en el seu llibre 'Castor: la bombolla sísmica'. Això va ser abans dels sismes. El Reial Decret diu que, en cas de rescissió de la concessió, per part de l'Estat o de l'empresa, Escal "té dret al cobrament del valor net comptable de la mateixa excepte en cas que s'acredités dol o negligència, en aquest cas el dret serà al cobrament del valor residual".

4.-Quants diners haurà de pagar l'Estat a Florentino Pérez? Ho notarà el ciutadà?

Depèn de si es demostra que l'empresa ha comès algun tipus de negligència que provoqués els sismes, que va obligar l'Estat a aturar el funcionament de la planta. La promotora reclama fins a 1.600 milions pels costos operatius, és a dir, els 1.400 milions de la inversió més mig milió d'euros mensuals pel manteniment de la planta pels mesos que du aturada. Segons explica 'Cinco Días', "en algun document públic Indústria reconeix que la inversió fallida la sufragarien els consumidors a través de la factura del gas".

5.-Es pot oposar l'Estat a pagar aquests diners a Florentino Pérez?

Quan el PP va arribar al govern espanyol el 2011, ja no veia clara la necessitat d'una inversió com la del Castor, ni com s'havia negociat el projecte entre ACS i el govern del PSOE. Fins i tot el 17 d'abril del 2012 –molt abans dels terratrèmols– va presentar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Suprem per anul·lar l'últim paràgraf de l'article 14 del reial decret 855/2008, on l'Estat es comprometia a indemnitzar Escal UGS, fins i tot en cas de "dol o negligència". El Suprem, però, va desestimar el recurs perquè considera que no hi ha motius perquè la instal·lació passi a mans de l'Estat, en cas de rescissió, de manera gratuïta. Davant aquesta resposta, el govern el PP intentarà minimitzar la recompensa, però no podrà evitar-la, tal com admetia aquest dimecres el ministre Soria.

stats