Societat 04/01/2014

El Papa diu als responsables de les escoles catòliques que les parelles gais suposen “un desafiament educatiu nou”

Francesc reclama als superiors dels instituts religiosos que no subministrin als nens "una vacuna contra la fe" i treballin per "anunciar Crist a una generació que canvia"

Efe
2 min
El papa Francesc, en una imatge recent / EFE

VaticàNou senyal que els vents de la renovació han arribat, per fi, al Vaticà. Mesos després que la Santa Seu fes arribar a les conferències episcopals d'arreu del món un qüestionari amb preguntes sobre aspectes com el matrimoni homosexual o el divorci, el papa Francesc ha demanat als responsables dels instituts educatius de l'Església que subministrin als nens "una vacuna contra la fe" i treballin per "anunciar Crist a una generació que canvia" i que està formada per nens i nenes que tenen pares i mares homosexuals.

El papa Francesc considera que les diferents realitats personals que es donen en la societat actual, com l'existència de fills que conviuen amb parelles homosexuals, suposen un desafiament educatiu nou per a l'Església Catòlica, sobre sobretot a l'hora "d'anunciar" l'Evangeli. Aquest és un dels missatges que el pontífex va donar al novembre a la clausura al Vaticà de la 82 Assemblea General de la Unió de Superiors Generals dels instituts religiosos masculins, recollit aquest dissabte per la revista 'La Civiltà Cattolica'.

"Recordo el cas d'una nena molt trista que al final li va confessar a la mestra el motiu del seu estat d'ànim: 'la nòvia de la meva mare no em vol' ", va explicar Francesc als superiors generals dels instituts religiosos. "El percentatge de nois que tenen els seus pares separats és molt elevat. Les situacions que vivim avui, per tant, plantegen nous desafiaments que per a nosaltres, de vegades, són fins i tot difícils de comprendre. Com anunciar Crist a aquests nois i noies? Com anunciar Crist a una generació que canvia?".

Francesc va demanar als religiosos que "no subministressin" a aquestes noves generacions una "vacuna contra la fe" i els va recordar que els pilars de l'educació són "transmetre el coneixement, transmetre les formes de fer i transmetre els valors, a través dels quals es transmet també la fe". "L'educador ha d'estar a l'altura de les persones que educa, ha de preguntar com anunciar Jesucrist a una generació que canvia. La tasca educativa avui és una missió clau", va afirmar el pontífex argentí.

El tema de la família i la seva pastoral centrarà l'Assemblea General Extraordinària del Sínode de Bisbes que se celebrarà a l'octubre al Vaticà, i per a la seva preparació la Santa Seu va enviar un qüestionari a les Conferències Episcopals d'arreu del món amb preguntes sobre els matrimonis homosexuals i el divorci. "Quina és l'actitud de les esglésies locals cap a l'Estat com a promotor d'unions civils entre persones del mateix sexe i davant les persones que les protagonitzen?. Quina atenció pastoral es pot donar als que han triat viure sota aquest tipus d'unions?", es pregunta en el document .

En cas d'adopcions per part de parelles del mateix sexe, "què es pot fer pastoralment per transmetre la fe?", prossegueix el qüestionari, que dedica també un apartat a l'educació dels nens en els anomenats "matrimonis irregulars" i la manera en què els seus pares s'acosten a l'Església.

stats