Societat 25/10/2016

Oxfam Intermón declara Barcelona “zona lliure de paradisos fiscals”

L’ens ha entregat la distinció a l’Ajuntament després que el mes de maig passat el consistori aprovés no contractar empreses amb activitats il·lícites en paradisos fiscals

Ara
2 min
Gerardo Pisarello rep, de la mà de Francesc Mateu, un simbòlic "M'agrada"

BarcelonaOxfam Intermón ha reconegut avui la ciutat de Barcelona com a zona lliure de paradisos fiscals. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha rebut la distinció durant l’acte de llançament de la campanya 'Zones lliures de paradisos fiscals' posada en marxa per l’organisme. Francesc Mateu, director d’Oxfam Intermón a Catalunya, ha lliurat a Pisarello un simbòlic “M’agrada” en reconeixement al decret municipal que va aprovar al maig l’Ajuntament en què es prohibia la contractació per part del consistori d'empreses amb activitats il·lícites en paradisos fiscals. Mateu ha reconegut així els esforços que està duent a terme Barcelona per esdevenir una ciutat lliure de paradisos fiscals.

En rebre el reconeixement, Pisarello ha subratllat que l’evasió d’impostos “és un frau a la democràcia”, i ha assegurat que els ajuntaments “poden fer més per combatre aquesta pràctica il·lícita, malgrat no disposar dels instruments legals”. El tinent d’alcaldia ha afegit que aquesta activitat suposa una “competència deslleial per a les petites i mitjanes empreses que operen a casa nostra”.

El decret que va aprovar al maig l’Ajuntament, tal com ha recordat Pisarello, també obliga les empreses que contracta l’Ajuntament a fer públiques les seves relacions amb paradisos fiscals, si n'hi tenen. El màxim responsable de les finances municipals ha destacat, a més, que el decret aprovat preveu que si una empresa no declara aquestes relacions, l’administració en pugui revocar el contracte.

Durant l’acte, Pisarello ha reiterat “la necessitat de canviar les normatives espanyola i europea” sobre aquesta qüestió, i ha posat en valor la campanya d’Oxfam Intermón. Sobre el reconeixement, el representant de l’Ajuntament ha reconegut que “exigeix que l’Ajuntament no sigui autocomplaent”. El tinent d’alcaldia ha conclòs la seva intervenció recordant que “les ciutats poden donar exemple per guanyar sobirania fiscal i lluitar contra l’evasió d’impostos” per aconseguir una democràcia “més sana”.

La campanya d’Oxfam Intermón pretén que les institucions públiques incorporin en les seves polítiques de contractació criteris que promoguin un comportament fiscal més responsable. L’ens considera que les administracions públiques juguen un paper actiu com a actors determinants en l’economia estatal, i per això han de fomentar pràctiques que repercuteixin en el bé comú. Oxfam Intermón espera que en les properes setmanes més municipis se sumin a la iniciativa.

stats