Societat 23/10/2019

El Paral·lel, el punt negre de la pluja a Barcelona

Veïns i oposició demanen accelerar les obres del col·lector que ha d'evitar noves inundacions

Maria Ortega
2 min
El Paral·lel, un dia de pluja /ACN

BarcelonaL'avinguda del Paral·lel de Barcelona, el gran punt negre de la pluja a la ciutat, s'ha inundat quatre cops els últims 12 mesos. I cada vegada que es repeteixen les imatges de contenidors arrossegats per l'aigua, tothom es recorda de les obres del col·lector d'aigua que s'està construint sota l'avinguda des de les acaballes del mandat de CiU. "És la història d'una mort anunciada", lamenta Antoni Reig, de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec, que critica que sempre que hi ha inundacions ho pateixen els veïns i els comerciants i també equipaments com l'escola del Bosc, a Montjuïc, afectada pels aiguats d'aquesta nit. En aquests moments s'estan fent els treballs de la fase dos del col·lector, a l'alçada del carrer Palaudàries, i després s'haurà de connectar amb la plaça Bella Dorita, on hi ha el Molino, i fins on ja s'han fet els treballs de la primera fase.

En total, la infraestructura implica una inversió de 30 milions d'euros. En nom del govern municipal, el regidor Eloi Badia ha remarcat avui que tenint en compte que la ciutat s'ha de preparar per a "episodis climàtics més extrems", l'Ajuntament vol pressionar el calendari i tenir tot el col·lector acabat abans que acabi el mandat. Per això, ha dit, cal activar els 20 milions de pressupost necessaris per a la tercera i última fase dels treballs, que és la més complicada. El regidor també ha detallat que l'objectiu del govern és invertir 80 milions en el conjunt de la xarxa de clavegueram i pluvial. "Volem accelerar les obres, i això requereix avançar pressupost", ha avisat Badia ara que els grups estan en plena negociació de les ordenances fiscals, que es voten en el ple de divendres, i del pressupost del 2020. Segons el regidor, les obres segueixen el ritme previst i en aquests moments s'estan executant els 5,23 milions de la segona fase d'obres.

Precisament, els grups de l'oposició s'havien avançat a la compareixença del regidor per denunciar la situació del Paral·lel. La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha remarcat que el col·lector ja hauria d'estar en funcionament i que va ser la decisió del govern de Colau de congelar la reforma dels extrems del Paral·lel per repensar-la el que l'ha endarrerit. "Hauríem de tenir una ciutat molt més resilient ara que s'accentuen les conseqüències del canvi climàtic", ha lamentat la portaveu de JxCat, que ha avançat que portaran al ple de divendres un prec per saber l'estat actual de les obres del col·lector. Segons Artadi, el motiu pel qual el col·lector no està acabat és Colau.

També ERC ha reaccionat a la nova inundació de la zona del Poble-sec i el Raval. La regidora Maria Buhigas ha lamentat que el col·lector del Paral·lel "fa massa temps que no arriba" i ha avisat que els episodis de pluja intensos no aniran a la baixa i que, per tant, la ciutat ha de preparar-se per fer-hi front.

stats