Societat 17/12/2019

El parc fluvial del Besòs reobre a l'espera de l'avaluació dels danys per la contaminació

Els tècnics de l'ACA constaten una millora mentre esperen les primeres dades sobre l'abast del vessament tòxic

Elena Freixa
2 min
El riu Bessos en una imatge recent

BarcelonaEl parc fluvial del Besòs reobre aquest dimecres, just una setmana després de la crisi ambiental que va provocar l'incendi d'una planta de residus químics de Montornès del Vallès. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) considera que la qualitat del riu ha millorat prou perquè, a falta de saber el resultat de les analítiques fetes el mateix dia i posteriors al vessament, es puguin aixecar les mesures preventives i tornar a permetre l'accés al parc als ciutadans.

Els primers resultats de les anàlisis fetes a l'aigua haurien d'arribar aviat i han d'ajudar a tenir una idea més clara dels danys que va causar l'episodi contaminant. Malgrat tot, segons l'ACA, les inspeccions fetes aquesta setmana al Besòs han permès constatar una "ràpida evaporació" de les substàncies tòxiques volàtils derivades dels dissolvents que es van concentrar de manera molt important durant el vessament i van causar la situació d'emergència al riu. L'episodi va acabar amb la mort de peixos i va malmetre la biodiversitat de manera important, tot i que l'abast concret també l'estan quantificant un grup d'experts designats pel mateix Govern.

En una reunió aquest dimarts, l'ACA i el Consorci del Besòs han detallat un pla de mostreig en tres fases -al desembre, el gener i l'abril- que mesurarà l'estat de les aigües superficials, les subterrànies i les costaneres per poder comprovar la recuperació de l'hàbitat en el temps. L'anàlisi s'ha encarregat a un grup d'experts científics de la UB i el CSIC-Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua.

Les dues institucions també han abordat, tot i que encara se'n saben pocs detalls, el repte de recuperar la biodiversitat perduda i veure quins canvis s'han de fer per minimitzar danys en futurs episodis semblants. La pròxima trobada de caràcter més tècnic de totes les administracions implicades serà aquest divendres.

La responsabilitat de l'empresa

La responsabilitat de Dictesa en la crisi ecològica al Besòs ja està sent investigada per la Fiscalia. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat una declaració institucional en què també demana a la Generalitat que activi la via administrativa contra l'empresa per depurar responsabilitats ambientals pels danys a la fauna i flora del Besòs, tal com preveu la llei 26/2007. El vicepresident de Medi Ambient, Eloi Badia, ha instat a "anar fins al fons" del que va passar, i ha dit que l'ens metropolità es personarà quan hi hagi denúncia.

El Consorci del Besòs i l'ACA van anunciar la setmana passada l'obertura d'un expedient a l'empresa pels danys que el vessament tòxic va causar a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Montornès.

La Generalitat ja havia sancionat dues vegades el gestor de residus Dictesa en el passat per infraccions ambientals com ara una acumulació de material per sobre de la permesa, un emmagatzematge fora de zones habilitades i deficiències en la traçabilitat dels residus que gestionava.

stats