Passaport covid, del caos a la resignació: “Els polítics haurien de viure un dia el que ens trobem nosaltres"

Restauradors i clients accepten la nova mesura amb crítiques per la seva gestió

4 min
El propietari del Sol Gastrobar, Pep Reguant, comprovant el passaport covid d'un client, aquest matí

GironaAquest divendres ha estat el segon primer dia que bars, restaurants, gimnasos i residències han hagut de demanar el passaport covid, després del fiasco de la setmana passada que va obligar a aturar-ne la implantació al migdia. Tots els entrevistats han celebrat els errors de la Generalitat: els han donat uns dies de marge per adaptar-se i informar els clients de la nova mesura, que han rebut amb resignació i un punt d’incredulitat. Molts assenyalen que vulnera drets, altres retreuen que dona més feina als establiments i alguns se senten l’ase dels cops de l’administració. “Passen la responsabilitat al poble de les coses que el govern no sap resoldre, i especialment a l’hostaleria, que sempre acabem rebent per una banda o una altra”, critica el propietari d’El Pessic de Girona, Josep Maria Fernández. I el titular del Sol Gastrobar, Pep Reguant, afegeix: “És una mesura inútil, de cara a la galeria. Perquè després la mateixa gent que tens aquí, surt del restaurant i interacciona amb altres persones vacunades o no a les botigues, al transport públic…”.

Passejant a mig matí pel Barri Vell de Girona, la imatge de bars i restaurants semblava la d’un dia qualsevol: cambrers amb safates servint a banda i banda, esquivant els clients que arriben i se’n van. De fet, en alguns establiments, ni s'albirava el passaport covid: una cambrera ha admès que ningú li ha explicat que l’havia de demanar i, en una altra cafeteria, el responsable utilitzava la càmera del mòbil per llegir el codi QR, cosa que no serveix per comprovar la veracitat del certificat. 

Tot i això, molts establiments sí que el sol·licitaven i cap ha patit problemes per llegir-los per l'aplicatiu. "Fa una setmana va ser un caos, però avui molt millor, tothom venia mentalitzat", indica Laura Rusiñol, propietària de l’Exquisit i l’Exquisit Factory, una cafeteria i un restaurant del Barri Vell. Rusiñol exposa que els bars petits ho tenen relativament fàcil per implantar-lo: tenen pocs clients i la majoria són habituals, i només l’han de demanar una vegada. Els problemes sorgeixen, però, als establiments grans, durant els serveis del dinar i del sopar. “L’has de demanar un cop s’han assegut a taula, perquè, si no, et queda col·lapsada l’entrada. I no pots tenir una persona a la porta que només es dediqui a això, perquè els números no sortirien”, exposa Rusiñol. 

La seva és la queixa més repetida entre els restauradors: els han donat una feina extra, sense compensar-ho econòmicament. “Sempre ens toca el rebre: que si ens tanquen, que si ara ens deixen obrir però reduint l’horari i l’aforament. I ara hem de fer de controladors del passaport covid”, lamenta un dels propietaris del bar Lapsus, Adrià Fullà, que creu que hauria sigut millor contractar persones a l’atur “perquè fessin de controladors”.

Hi ha establiments que critiquen que amb la nova mesura tenen més feina, sense que hagin rebut cap compensació econòmica.

A més, en altres establiments s'han trobat amb queixes i reclamacions d’usuaris antivacunes. “Hi ha gent no vacunada que vol entrar igualment i t’acusen de vulnerar-los els drets, o d’altres et reclamen que els tornis la quota perquè ara no poden entrar. Els polítics que prenen aquestes decisions haurien de venir i viure un dia el que ens trobem nosaltres, és una guerra cada dia”, lamenta el propietari del gimnàs Punt Groc, Jordi Casanovas.

Diversitat d'opinions entre la clientela

A diferència de fa una setmana, aquest matí la majoria de clients anaven preparats amb el certificat descarregat, a pesar que molts expressaven les seves reticències. “No servirà de res, si feta la llei, feta la trampa. Jo tinc un parell d’amics antivacunes i tots dos tenen passaports covid d’altra gent per entrar als bars”, opinava en Lluís, que estava assegut en una de les taules de la plaça Independència. Al seu costat, la Judit estava molt empipada malgrat que està a favor de la vacunació: “S’està atemptant contra la llibertat de les persones perquè, si no es volen vacunar, no poden anar enlloc. I si s’aplica, que es faci amb coherència: als centres comercials i al transport públic hi ha més aglomeracions i allà no te’l demanen!”.

I l’Eloi i la Laura, una parella jove amb un nadó, carreguen contra la manca de facilitats per aconseguir-lo. “Tan difícil era que ens donessin un full imprès quan vam anar a vacunar-nos? O que ens l’enviessin per SMS? El govern dona per fet que tothom té internet i té un smartphone, però hi ha persones que no en tenen o que no saben obrir un pdf!”, lamenten tots dos. 

Per contra, un dels pocs espais on avui s’ha celebrat l’aplicació del certificat ha estat a les residències de gent gran i persones amb discapacitat, on les visites l’hauran de mostrar abans d’entrar: “Per a nosaltres és millor, hem de protegir els nostres usuaris, que són els més vulnerables”, opina la directora de la residència Can Regàs, Mònica Soley, que afegeix que si algun familiar no el porta, també ofereixen la possibilitat de fer un test d’antígens.

I és que el passaport covid ha despertat tota mena d'opinions i reaccions entre la ciutadania, però hi ha qui prefereix mirar el costat positiu de la mesura, com l'Agustina i l'Ariadna, estudiants de la universitat: “És absurd perquè la majoria de llocs no el demanen i molta gent en té de falsificats. Però si és la manera que estigui tot obert, doncs millor això que no pas que tornin a tancar!”.

stats