SOCIETAT
Societat 30/07/2012

La pedregada de divendres al Segrià i la Noguera va afectar unes 4.000 hectàrees de conreus agrícoles

En alguns nuclis, l'afectació en fruita dolça és de prop del 100% i es preveu que el cost econòmic sigui igual que la de la pedregada del 5 de juliol

Acn
3 min
Detall del dany a un préssec afectat per la pedregda de divendres passat en una explotació d'Alpicat. / ACN

LleidaLa pedregada que va afectar divendres a la tarda diferents poblacions de la part nord del Segrià i el sud de la Noguera va afectar unes 4.000 hectàrees, segons les primeres estimacions del departament d'Agricultura i Agroseguro. Majoritàriament, aquests conreus són fruita dolça de pinyol, com la nectarina o el préssec, però també hi ha blat de moro i una petita part de vinya. Segons el director general d'Agroseguro a Lleida, Xavier Joana, l'afectació és de prop del 100% en alguns nuclis com Alpicat, Torrefarrera o Vilanova de Segrià. Tot i que són moltes menys hectàrees que les afectades per la pedregada del 5 de juliol (23.000), es preveu que el cost econòmic de les pèrdues sigui pràcticament el mateix.

Així, si Agroseguro ha quantificat en 20 milions d'euros les pèrdues a unes 10.000 hectàrees que estaven assegurades de la pedregada de principis de mes, per la d'aquest divendres, aquesta xifra es podria repetir. Això és així, perquè aquesta pedregada ha afectat principalment fruita dolça de pinyol com el préssec, la nectarina o els paraguaios, que al mercat estan molt més valorats que les pomes o les peres, que són els cultius majoritaris afectats per l'altra tempesta.

Els perits de l'asseguradora estatal ja han començat aquest dilluns la seva feina a les finques del Segrià i la Noguera, però ho han fet en aquelles que ja s'havien vist afectades per la pedregada del 5 de juliol i no serà fins el dimecres que més d'una vintena de perits començaran les tasques a la zona. En aquest sentit, el director general del Departament d'Agricultura, Miquel Molins, ha volgut donar un missatge de ''tranquil·litat'' als afectats, perquè els perits ''ja són aquí''. Molts agricultors han mostrat el seu nerviosisme perquè la pedregada ha arribat just quan ja havien començat a collir o estaven a punt de fer-ho. La fruita que ha quedat danyada no es podrà retirar fins que els perits hagin fet la seva avaluació i podria provocar problemes com la proliferació de plagues que perjudicarien els arbres.

El director territorial d'Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, ha explicat que l'afectació arribarà entre el 70% i el 100% en determinats nuclis on la pedra va caure amb més intensitat, com són Alpicat, Torrefarrera, Rosselló, Lleida (Torres de Sanuí), part d'Alguaire, la Portella, Vilanova de Segrià i Benavent de Segrià. Els danys en fruita dolça oscil·len entre el 20 i el 40% en els municipis amb menys afectació com Alcarràs, Gimenells, Pla de la Font i Sucs i la zona de Raïmat. Precisament a Raïmat, la pedregada ha afectat una zona de més de 300 hectàrees de vinya, amb uns danys totals que podrien anar al voltant del 30% del fruit.

Pel que fa als municipis de la comarca de la Noguera, destaquen les afectacions a les explotacions de fruita de pepida i d'ós de Menàrguens, Torrelameu, Albesa, amb afectacions que oscil·len entre el 30 i el 70% i en menor mesura a Balaguer (al voltant del 20%), on també s'han produït afectacions a la vinya, del 60%. També ha estat afectat el panís a Albesa, en un 50% de la superfície conreada.

D'altra banda, Joana també ha indicat que els peritatges començaran en aquelles finques on ja s'estava collint i continuaran per les afectades al 100% i així fins a les de menor afectació. En aquest sentit i tot i que ja hi ha molts pagesos afectats que ho han fet, s'ha insistit en què s'enviïn les sol·licituds per demanar el pas dels perits per les finques.

L'afectació amb uns barems superiors al 30% a la fruita de llavor va ser de 230 hectàrees a la Noguera, i 956 al Segrià. De la mateixa manera, la fruita de pinyol a la Noguera es va veure afectada en 400 hectàrees i 2.012 al Segrià. Finalment, pel que fa al blat de Moro, es van veure afectades 100 hectàrees a la Noguera i 277 al Segrià.

La pedra, que anava acompanyada de fort vent, va caure en diferents mides i intensitats, entre un i tres centímetres, en forma de pedra seca a les zones amb pitjor afectació, i barrejada amb aigua en d'altres, generant així gran variabilitat de danys.

Finalment, Miquel Molins ha volgut deixar clar que els afectats per aquesta pedregada es podran beneficiar de les mateixes mesures que ja va anunciar el Govern per la pedregada del 5 de juliol, com són l'accés a línies de crèdit per als que no tenien assegurança. Així mateix, Molins ha assegurat que de moment no s'ha tramitat cap ERO a les centrals de fruita que han vist i veuran disminuir el volum de producció per falta de mercaderia.

stats