Societat 18/06/2019

El pensament catastrofista és determinant en la intensitat del dolor del malalt

El 49% dels pacients amb dolor crònic també tenen depressió major

Acn
1 min
Els professionals sanitaris també han d’acompanyar a través de l’escolta activa.

BarcelonaEl pensament catastrofista és determinant en la intensitat del dolor i en la funcionalitat del pacient amb dolor crònic muscular i depressió, segons un estudi publicat al butlletí de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). El 49% dels pacients amb dolor crònic també tenen depressió major i el 85% dels pacients deprimits d'atenció primària tenen també símptomes dolorosos simultanis. El coneixement dels mecanismes psicològics del dolor pot contribuir a dissenyar, des de l'atenció primària, intervencions psicològiques i psicoeducatives per millorar la situació dels pacients.

La mostra estudiada estava formada per 317 pacients d’atenció primària, tots amb depressió clínica i amb dolor musculoesquelètic crònic. Era majoritàriament femenina –el 84% eren dones– i amb una edat avançada –amb una mitjana al voltant dels 60 anys–. La intensitat mitjana del dolor se situava en l’estrat de dolor moderat, en 6,5 punts en una escala de 0 a 10. Un 86% dels pacients referien dolor de més d’un any d’evolució, i gairebé la meitat dels pacients, el 47%, patien depressió crònica amb més de dos anys d’evolució.

Les variables psicològiques associades a la presència de dolor d’intensitat severa han sigut el pensament catastrofista i la creença que el dolor indica dany físic. El catastrofisme és un conjunt de pensaments negatius sobre l'experiència del dolor que inclouen una interpretació exagerada de les repercussions o del significat negatiu del dolor, la sensació d’indefensió i de falta de control sobre el dolor i els pensaments recurrents. La creença que el dolor indica dany físic implica que el pacient no faci exercici, fomenta el sedentarisme i empitjora el pronòstic de les malalties que causen dolor musculoesquelètic.

stats