Aragonès dona suport als Mossos i rebutja la violència de les manifestacions

El vicepresident aposta per deixar fora de les negociacions del Govern el model d'ordre públic de la policia catalana

2 min
Pere Aragonès, en la compareixença al Palau de la Generalitat

Després de set dies de protestes, Pere Aragonès ha sortit a defensar la qüestionada actuació dels Mossos d'Esquadra per l'ús de bales de foam, que presumptament haurien buidat l'ull d'una noia de 19 anys, i per l'estratègia policial. El vicepresident en funcions ha fet costat al cos de la policia catalana en un missatge en què ha posat en valor "la totalitat dels treballadors públics" involucrats en la seguretat de les protestes, inclosos els sanitaris, i acte seguit ha assegurat que s'analitzaran els procediments "irregulars".

Avui arrenca la segona setmana de protestes per l'empresonament de Pablo Hasél. Són set dies que han deixat una bretxa oberta entre el Govern i els Mossos, que públicament han recriminat el silenci i l'abandonament de l'autoritat política davant les crítiques per una repressió excessiva en les manifestacions.

Aragonès ha defensat el dret a la manifestació i la llibertat d'expressió i ha reclamat "evitar la criminalització" de la majoria pacífica que no té res a veure amb els grups més violents. Per això ha fet una doble crida a la "calma". Per una banda, als que surten als carrers a protestar, els hi ha dit que "el saqueig, la crema de mobiliari urbà o l'enfrontament amb els policies són llibertat d'expressió". I, per una altra, implícitament ha demanat a les formacions independentistes "responsabilitat" perquè els incidents no siguin munició per a un "pim-pam-pum polític".

Implícitament, Aragonès s'ha desmarcat de JxCat i la CUP, els més contundents en criticar les actuacions dels mossos i el model d'ordre públic i que, a més, volen que el debat de la seva revisió s'inclogui en les negociacions per a la formació del nou Govern que han començat les forces independentistes i els comuns.

Però en la compareixença d'avui Aragonès ha frenat aquestes expectatives perquè s'ha mostrat partidari d'ajornar el debat un cop comenci la nova legislatura perquè, ha afirmat, s'ha d'abordar "amb serenor i no en calent". Contràriament al seu soci de Govern i als cupaires, ha apostat per mantenir la Brimo perquè sosté que en una policia integral com són els Mossos és "important" mantenir unitats especialitzades en controlar els aldarulls.

Un dia després que patronals i entitats de comerciants es queixessin del silenci del Govern i l'instessin a "posar-se les piles" per evitar més aldarulls, Aragonès ha manifestat el seu "compromís" amb aquests sectors.

Recollint les queixes i reivindicacions dels manifestants, el vicepresident ha assumit que "l'origen" de les manifestacions respon al malestar causat per la precarietat i la falta d'expectatives, i per això ha assenyalat que la prioritat de la nova legislatura s'ha de centrar en "revertir les desigualtats".

stats