Societat 19/10/2015

26 anys, a punt de casar-se i a la recerca de noies joves: aquest és el perfil del violador del cúter

Es desplaçava en cotxe i seguia les víctimes, que eren noies molt joves o menors, fins al portal de casa

Selena Soro
3 min
La imatge que van difondre els Mossos

BarcelonaTé 26 anys i estava a punt de casar-se. Es diu Diego Nicolás Rodríguez Correa i se'l coneix com el violador del cúter. Dimecres passat els Mossos el van detenir com a presumpte autor de quatre violacions a Barcelona. El seu ADN coincidia amb les mostres extretes de quatre víctimes, i la policia l'investiga per cinc possibles violacions més, en aquest cas, sense restes d'ADN. En total, nou.

Diego Nicolás treballava en un departament d’atenció al client i feia 10 anys que estava amb la seva parella, amb qui estava promès. Segons el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona, Pere Guillén, el jove "estava molt ben valorat a la feina i la seva nòvia no sabia res del seu costat fosc". "Ella és una víctima més", lamenta.

L'acusat va començar a actuar l'agost del 2013 per tot Barcelona. Va parar el 17 de gener de 2014, després que es filtrés la seva fotografia als mitjans i el pànic corregués pels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó. A mitjans d’aquest setembre, el jove va tornar a la càrrega. "És un violador en sèrie. Sabíem que reincidiria", assenyala el cap d’investigació policial. L’Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó i les Corts eren dins el seu radi d’actuació.

Diego Nicolás Rodríguez, nascut a l’Uruguai i resident a Espanya des dels 10 anys, vivia al segon d’un edifici propietat de la família de la seva nòvia. Ni a la farmàcia, ni al tot a cent, ni al bar del costat de casa seva diuen conèixer-lo. Ni tan sols als veïns de l’edifici els sona el seu nom. "Era un noi discret, molt discret", diu Guillén.

Una càmera de seguretat el va filmar just després de l’últim atac, a l’Eixample. Gràcies a les imatges, van poder veure que havia canviat radicalment de 'look'. Ara portava barba i ulleres de pasta. Duia una samarreta que va resultar decisiva per identificar-lo. Era de la sèrie 'Campeones', amb la cara dels seus dos protagonistes: Oliver i Benji.

Es desplaçava sempre en cotxe

El seu 'modus operandi' era gairebé sempre el mateix. Es desplaçava en cotxe fins a alguna d’aquestes zones i aparcava. Quan localitzava una possible víctima, la seguia fins al portal de casa i allà la violava. "Eren noies molt joves, i algunes d’elles menors. Si no eren menors, ho semblaven", explica Guillén. Depenent del cas, les forçava a tenir sexe oral, anal o vaginal. Primer, les amenaçava. Tot i que se’l coneix com el violador del cúter, només va fer servir aquesta eina una única vegada. En dues ocasions va fer servir una navalla, i amb la resta de víctimes se servia de la violència física. Feia exercici de manera regular i tenia una complexió atlètica.

Els Mossos buscaven l'agressor a partir de la seva descripció física. "Va ser com buscar una agulla en un paller", recorda Guillén. Van arribar a investigar 500 joves amb característiques similars a l’acusat. La setmana passada, van veure un home que s'assemblava al retrat robot que aparcava el cotxe a l'Eixample. Era dimarts a la nit, i des de la finestra els agents van poder veure que el conductor havia deixat el mòbil i el cinturó al seient del cotxe. Els va semblar sospitós i el van identificar. Segurament, apunta Guillén, la interrupció va frustrar una altra agressió sexual. Segons la policia el mòbil l'hauria deixat per por que, en cas d'una investigació, el GPS el pogués delatar.

Durant la nit, el van investigar, i dimecres al matí el van detenir. L'havien trobat. El jove havia canviat d'aparença: s'havia deixat barba i duia ulleres de pasta, però l'ADN coincidia i tenia la mateixa marca al colze que les càmeres havien enregistrat. El noi, que no tenia antecedents penals, ja ha ingressat a presó per ordre del jutge.

stats