Societat 24/01/2019

Barcelona bat un nou rècord de turistes en hotels

Augmenta un 5,27% el número de visitants, que arriba a més de 8 milions amb 20 milions de pernoctacions

Germán Aranda
3 min
Un grup de turistes l’estiu passat als voltants del monument a Colom, al final de la Rambla de Barcelona.

BarcelonaAmb més de 8 milions de turistes dormint en hotels durant tot l’any 2018, a Barcelona “no hi ha espai pels discursos catastrofistes sobre la davallada del turisme”, va defensar ahir per telèfon, des de la Fira de Turisme de Madrid (FITUR), el regidor Agustí Colom. Les xifres corresponen al tancament anual de l’Institut Nacional d’Estadística, INE, conegut ahir i que mostra un augment del 5,27% de visitants que van passar la nit en hotels l’any passat. Els turistes, en total, van sumar més de 20 milions de pernoctacions a la ciutat.

Fins ara, el balanç del 2018 arribava fins al mes de novembre, però un desembre “molt bo” segons Colom, regidor de Turisme, Comerç i Mercats, amb un increment del 14,87% de visitants respecte al mateix mes de l’any anterior, ha millorat les perspectives d’un any en el qual, malgrat aquestes dades, els hotelers han fet balanços negatius. En diverses compareixences, han apuntat a la inseguretat, els pisos turístics i la situació política com a responsable d’una caiguda en les facturacions i en el percentatge d’ocupació. “Si augmenta l’oferta, és normal que la ràtio d’ocupació caigui una mica, encara que augmenti la demanda, i els preus també, el propi mercat ho regula”, va raonar Colom, en resposta a l’anàlisi derrotista dels hotelers.

Més del 80,3% dels turistes de la ciutat són estrangers, que creixen a una mitjana anual del 7% a una ciutat on s’ha consolidat la tendència a la baixa de visitants espanyols dels últims tres anys, amb una caiguda de l’1,8% respecte del 2017.

Els nord-americans, al capdavant

Entre els que provenen de fora de l’Estat, els nord-americans encapçalen el rànquing amb 848.930 turistes dormint en hotels de la ciutat, un 16,8% més que l’any anterior. El Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Rússia, el Japó, la Xina i Bèlgica el segueixen, sempre en aquests casos amb tendència alcista respecte anys anteriors, excepte en el cas del Japó.

“Barcelona manté el seu poder d’atracció al món i cal seguir gestionant el turisme per millorar-ne el retorn a la ciutat”, va apuntar Colom que, en total, calcula que entre els que dormen en hotels i els que no , poden haver passat per Barcelona uns 16 milions de turistes. Per tal de millorar l’impacte dels “efectes negatius” que també té el turisme, Barcelona continuarà -va explicar Colom- perseguint els pisos turístics il·legals, apostant per la dispersió de visitants més enllà de Barcelona i mirant de reduir les saturacions a l’espai públic en llocs de màxima afluència turística.

“Volem que es mantingui el poder d’atracció però el turisme no pot créixer indefinidament i hem de reduir els seus impactes negatius”, va explicar Colom, que a més va confirmar que ja està operant l’oficina de mediació de conflictes amb veïns de pisos turístics legals. Barcelona, que va recaptar gairebé 10 milions d’euros de taxa turística l’any passat, també vol “afavorir bones pràctiques en el món del treball” per tal de lluitar contra les feines precàries al sector, va explicar Colom.

Molt allunyat del balanç positiu que fa l’Ajuntament de les xifres de l’INE es troba la valoració dels empresaris. En la línia que venen apuntant els hotelers en les últimes compareixences, Enrique Alcántara, president d’Apartur, Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, va qualificar de “molt negatiu l’any 2018 i va estimar en un 5% la caiguda de la facturació en aquests tipus d’allotjaments, que no apareixen a l’informe. “Amb tot el que ha passat a la ciutat l’últim any i mig, la marca Barcelona ha patit, no ha pogut aguantar tot el que li ha vingut a sobre: vagues, problemes polítics, de seguretat...”, va dir. A més, Alcántara va lamentar que el tipus de turista que ha atret la ciutat és “de menys qualitat”.

Catalunya té un 60,5% d’ocupació

Els hotels de Catalunya van tancar 2018, segons l’INE, amb un 60,5% d’ocupació, només per sota de Balears, Canàries, Ceuta i País Valencià dins l’estat espanyol. Catalunya rep un 13,6% de les pernoctacions de residents a l’estat espanyol, només per darrere d’Andalusia, on arriba un 20,8%. Pel que fa els visitants que provenen de fora de l’estat espanyol, Catalunya és tercera de l’estat i rep el 18,3% del total en una classificació liderada per Canàries (27,1%) i seguida per les Illes Balears, amb un 24,3%.

stats