Persianes amunt als restaurants dels centres comercials: "Podem respirar"

Els locals, que estaven tancats des de Nadal, poden obrir amb el 30% de l'aforament

Clara López Alcaide
3 min
Clients esperen a ser atesos a un restaurant del centre comercial l'Illa Diagonal, a Barcelona

Aquest dilluns ha sigut dia de retrobaments als restaurants, bars i cafeteries dels centres comercials d'arreu de Catalunya. Fa mig any que van haver d'abaixar la persiana per ordre del Govern i, tret del breu parèntesi de sis dies per Nadal, ha sigut el primer dia que han retrobat la clientela. "És com la nit de Reis, amb molts nervis, però molt contents", confessava Laura Ruiz, encarregada del restaurant Bovínum al centre comercial L'Illa Diagonal, a Barcelona. Com Ruiz, els restauradors dels centres comercials celebren poder tornar a la feina i encaren amb esperança una temporada que, asseguren, els permetrà "agafar oxigen" després de les pèrdues econòmiques que han hagut d'afrontar arran dels diversos tancaments: "Podem respirar".

En tot cas, els establiments de les grans superfícies han obert amb les mateixes restriccions sanitàries que la resta de la restauració: amb un horari de vuit del matí a cinc de la tarda, un aforament del 30% a l'interior i a les terrasses, i una distància de dos metres entre taules.

"Els clients ens trucaven preguntant"

"Quant de temps sense veure-us", exclama Ruiz quan arriba una parella de clients habituals. Explica que són molts els que ja han reservat per assegurar-se una taula. "Els clients tenien moltes ganes de tornar, trucaven i preguntaven, i avui sembla que hi ha bastant de moviment al centre comercial, això és bo", diu l'encarregada. A mesura que s'apropa l'hora de dinar, els treballadors es mouen amb més rapidesa i les taules es comencen a omplir. "Ja fa mesos que ens preguntaven quan podrien venir i nosaltres no veiem l'hora de poder tornar a obrir", explica Daniel Vivancos, encarregat del restaurant Fishhh.

La Nati i la Clàudia seuen en una de les taules. "Vam venir diversos dies i vam veure que els restaurants estaven tancats". Mare i filla comenten la situació d'altres ciutats com Madrid, on els horaris de la restauració s'allarguen fins més tard: "Si no vas a un restaurant, sopes amb els amics a casa d'algú, perquè a la gent li agrada relacionar-se i al final és el mateix", diu la Nati. A la Laura, l'Helena i l'Emma, companyes de classe a la universitat, els ha sorprès la notícia de la reobertura. "Me n'acabo d'assabentar ara mateix", diu una d'elles. "Crec que està bé perquè no tenia gaire sentit que els restaurants del carrer poguessin obrir i els dels centres comercials no", afegeix una altra.

Aquesta havia sigut precisament una de les demandes dels restauradors de grans superfícies, que han denunciat en diverses ocasions el "tracte discriminatori" que han rebut respecte d'altres locals. "No enteníem les diferències amb altres restaurants", diu sense parar d'atendre els clients Irene Centelles, encarregada del restaurant Ribera Manero, també a L'Illa Diagonal, que celebra la reobertura dels establiments de centres comercials, però lamenta que els horaris no els hagin permès incorporar tota la plantilla. "Som un restaurant de marisc i la gent ve a sopar i a dinar, si només podem obrir d'11 a 17 h, no podem reincorporar-los a tots".

Reobrir amb il·lusió i cautela

Són diversos els locals que han pogut sobreviure gràcies a les comandes a domicili o als ingressos que reben per la part de botiga de l'establiment, però asseguren que no és suficient. "Aquests set mesos hem aguantat amb pèrdues i amb un ICO", admet Vivancos. Molts han hagut d'aplicar un ERTO a la plantilla. Per la Haridian Alonso, treballadora del restaurant Udon, avui és el primer dia de feina. "Els caps ens van avisar tan bon punt es va saber que podíem tornar a obrir i aquí estic", diu la treballadora, que es mou sense parar. "Estàs ocupada? Hi ha un noi que vol fer una comada", li pregunta una companya.

La reobertura suposa un alleujament per a un sector molt afectat per les restriccions derivades del covid-19 i els restauradors encaren la nova temporada esperançats, però també amb certa cautela: "L'última vegada que vam obrir va ser sis dies i vam haver de tancar, esperem que aquest cop no sigui així". Propietaris i treballadors confien que l'arribada de turistes els permeti agafar "oxigen" abans d'un possible nou tancament, que ara per ara no volen ni tan sols imaginar: "Pfff... no vull ni pensar-ho... Són molts els que han hagut de tancar i això no se sap mai, però vull pensar que ens podrem recuperar".

Els restauradors volen que es pugui sopar a l'interior dels locals

El Gremi de Restauradors ha demanat que el consum a partir de les cinc de la tarda no sigui únicament a l'exterior. Aquesta reclamació arriba després que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, obrís la porta a permetre que els restaurants servissin sopars a les terrasses, cosa que els restauradors rebutgen perquè "exclou" els establiments que no poden tenir taules a l'exterior. "A aquestes altures això va de salvar tota la restauració i no únicament els locals amb terrassa", ha reclamat el director del Gremi de Restauradors, Roger Pallarols. Els restauradors demanen també allargar el toc de queda perquè els establiments puguin obrir fins a les 23 hores.

stats