Picabaralla entre Catalunya i l'Estat per la vacunació de policies i guàrdies civils

Darias acusa Salut de no vacunar els agents deliberadament i Argimon atribueix el retard a la limitació d'edat d'AstraZeneca

G.G.G. / M.F.F.
2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la seva compareixença aquest dimarts a la Comissió de Sanitat i Consum del Senat.

Barcelona / MadridTensió entre el ministeri de Sanitat i el departament de Salut per la vacunació de policies i guàrdies civils. O més aviat, per la lenta immunització d'aquests agents a Catalunya. Mentre la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha denunciat aquest dimarts que Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha incomplert l'estratègia de vacunació acordada al Consell Interterritorial pel que fa a la protecció d'aquests agents, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que el retard es deu eminentment a la limitació d'edat fixada per l'Estat a les vacunes d'AstraZeneca. Aquest criteri, aprovat després de detectar-se uns pocs casos infreqüents i rars de trombosi, ha frustrat els plans de vacunació de tots els membres menors de 60 anys dels col·lectius essencials, ha assenyalat Argimon, inclosos els guàrdies civils i la Policia Nacional, però també els mossos d'esquadra o els professors.

La ministra Darias, visiblement molesta, ha anunciat que l'Estat reservarà vacunes per immunitzar els agents de la Policia i de la Guàrdia Civil, i ha acusat Salut de no tenir interès en la vacunació d'aquest col·lectiu. "Per això, ja fa dies que el govern d'Espanya ha pres la decisió de vacunar les forces i els cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya i estem realitzant les accions necessàries per dur-ho a terme pròximament, juntament amb la resta de personal que fan funcions essencials", ha afirmat en la seva compareixença al Senat. Segons Darias, ella mateixa va demanar "per activa i per passiva" a la consellera de Salut, Alba Vergés, que vacunés els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. "Però no ha estat possible i no es pot esperar més", ha afirmat.

El secretari Argimon ha aprofitat la seva compareixença setmanal per actualitzar l'estat de la campanya de vacunació per respondre les crítiques de Darias: ha afirmat que les autoritats sanitàries catalanes “mai discriminen ningú per ideologia, religió, edat, gènere, ni per cap altra raó”. “Si a alguna persona li toca perquè està prioritzada, es vacunarà”, ha insistit. Argimon ha assegurat que la vacunació d’aquests agents va trigar a arrencar per problemes en el lliurament d’informació (eminentment el cens de persones a vacunar) per part dels mateixos cossos de seguretat i que quan es van habilitar dos punts mòbils de vacunació per impulsar la seva immunització va decretar-se la suspensió d’ús de la vacuna d'AstraZeneca. Amb la represa, ha insistit el facultatiu, va ser el mateix ministeri qui va vetar l’administració d’aquest preparat als menors de 60 anys de tots els col·lectius essencials sense excepcions, inclosos els cossos de seguretat.

1.200 agents vacunats, segons els sindicats

Segons la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC), Catalunya només ha posat les primeres dosis a 1.200 dels més de 7.300 agents que treballen al país. De fet, asseguren que, mentre que a la resta d'Espanya s'ha inoculat la primera dosi a més del 76% dels agents, a Catalunya "amb prou feines" s'ha cobert el 15% tot i ser personal prioritzat.

Aquest dimarts fonts del ministeri d'Interior han confirmat a Efe que els agents a Catalunya seran vacunats amb celeritat una vegada que es rebin les dosis garantides per Darias. Seran els professionals sanitaris que treballen a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil els que s'encarregaran d'administrar les dosis als agents destinats a Catalunya.

stats