Societat 26/04/2018

El pistoler de Gavà torna a la presó i es reobre la investigació

L'home està acusat de crims contra dos policies -un dels quals va morir-, un tiroteig en un restaurant on va perdre la vida un treballador i la mort d'un altre home

Pau Esparch
2 min
El pistoler de Gavà torna a la presó i es reobre la investigació

BarcelonaEls jutjats que havien arxivat la investigació contra l’anomenat pistoler de Gavà han reobert els casos. L’home està acusat de crims contra dos policies de Gavà -un dels quals va morir-, un tiroteig en un restaurant de Vilanova i la Geltrú on va perdre la vida un treballador i la mort d’un home a Mont-roig del Camp -a la urbanització Miami Platja-. Feia menys d’un mes que l’acusat, Jorge C.C., havia sortit de la presó de Can Brians i havia ingressat en un centre psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat. La sortida de la presó va arribar després que els jutjats arxivessin les seves investigacions perquè l’acusat tenia una malaltia “amb rellevància incapacitant” que li impedia “saber l’acusació” contra ell. Els tribunals reconeixien que les causes quedaven arxivades i que l’home havia d’estar en llibertat provisional fins que recuperés la salut, tot i que la fiscalia assegurava que era “improbable”.

Dos informes fets per professions mèdics diferents van determinar que Jorge C.C. patia un trastorn delirant crònic que ja era manifest quan va cometre els crims. Però el centre psiquiàtric on estava ingressat des de feia menys d’un mes va comunicar als jutjats la setmana passada que donaria l’alta mèdica a l’acusat. Per això el jutge que investigava els fets de Gavà -i que va ser el primer tribunal que va arxivar un dels tres crims que se li atribueixen- ahir va citar l’acusat. Abans de la vista, dos metges forenses van examinar-lo i van concloure que estava en condicions de declarar perquè comprenia “els fets dels quals se l’acusa i les implicacions del procediment judicial”, tot i que l’home es va acollir al dret de no declarar. La fiscalia va tornar a demanar el seu ingrés a la presó de manera provisional i sense fiança, i així ho va decretar el jutjat de Gavà.

Ara bé, el tribunal va destacar que l’alta mèdica del centre psiquiàtric i l’exploració d’ahir dels metges forenses no suposen que l’acusat no tingui les capacitats afectades pel trastorn que pateix, “però sí en un grau inferior” que no impedeix continuar amb el procés judicial. El jutge va apuntar que, segons l’informe d’alta del centre psiquiàtric, Jorge C.C. “ha respost clínicament” al tractament, perquè es troba en un estat “sense invasió delirant” malgrat que el centre ha recomanat fer el seguiment de la seva salut mental. De fet, el tribunal va ordenar que l’home reingressés a la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària (UHPP) de Can Brians, on havia estat abans de sortir de la presó. L’advocat de l’acusat, Ricardo Solís, va avançar ahir que demanarà als professionals mèdics que van determinar que l’home tenia un trastorn que el tornin a examinar.

stats