BARCELONA
Societat 08/12/2019

Pla per tapar l’amiant a tocar de centres educatius

El Consorci d’Educació de Barcelona s’ha compromès a encapsular les teulades degradades arran de la mobilització de les famílies

Maria Ortega
2 min
Dues alumnes al pati de l’Escola 9 Graons, de l’Eixample.

BarcelonaLes famílies de l’Escola 9 Graons, a l’Eixample de Barcelona, es van plantar a mitjans d’octubre i van decidir que els seus fills i filles no farien servir més el pati del centre fins que no tinguessin garanties que la teulada d’amiant d’un pàrquing que tenen al costat no representa cap amenaça per la seva salut. Alguns alumnes continuen, dos mesos després, fent servir els parcs veïns enlloc del pati. Hi van acompanyats per una borsa de famílies que s’organitzen en torns i en dues franges horàries cada dia: al matí i al migdia. Però ara les coses han començat a accelerar. El Consorci d’Educació de Barcelona s’ha compromès a encapsular la teulada degradada aprofitant l’aturada escolar del Nadal. I, més a llarg termini, es preveu que durant l’any que ve es puguin fer els tràmits i reservar la partida pressupostària necessària per expropiar el pàrquing, que és el pas previ a la retirada definitiva de la teulada d’amiant. Una actuació que es projecta ja per al 2021.

El compromís municipal d’encapsulament de l’amiant es fa extensiu a d’altres escoles de la ciutat que es troben en una situació similar, tot i que s’estudiarà l’especificitat de cada cas. Aquestes últimes setmanes, l’associació de famílies de 9 Graons s’ha organitzat conjuntament amb la de tres altres centres educatius propers afectats per una problemàtica similar: l’Escola Gaia -que va començar a funcionar en mòduls provisionals, com 9 Graons, el 2017-, l’Escola dels Encants -que denuncia la convivència del centre amb una teulada de fibrociment des de fa vuit anys-, i l’escola bressol Leonor Serrano, també a l’àrea de la plaça de les Glòries. Els quatre centres van aprofitar l’últim Consell de Barri de la Sagrada Família per fer sentir la seva preocupació. Fonts del Consorci confirmen que ja s’han acceptat les actuacions al costat de 9 Graons i d’Encants.

A més, també han adquirit el compromís de contractar l’expert en amiant Lluís Mallart, com a pèrit extern, per fer el seguiment de totes les actuacions previstes a l’entorn dels centres escolars que tenen a prop teulades de fibrociment.

stats