Societat 28/02/2014

El govern espanyol aprova el pla hidrològic de l'Ebre

La Generalitat i la Plataforma de Defensa de l'Ebre el rebutgen perquè consideren insuficients els cabals que garanteix per al Delta

Ara/europa Press
2 min
Vistes del Delta de l'Ebre

Barcelona / MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que reserva un cabal ecològic "per sobre dels 3.000 hectòmetres cúbics" per al delta de l'Ebre i que contempla inversions de 2.500 milions d'euros. Segons ha explicat la vicepresidenta del govern, Soraya Sáez de Santamaría, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, el pla estableix cabals mínims "que s'han definit després d'un ampli procés de participació". Però el cert és que no satisfà, ni de lluny, ni el govern de la Generalitat ni la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que consideren insuficient el cabal per garantir el futur del Delta.

En canvi, per la vicepresidenta el cabal garanteix les necessitats del Delta. A més, ha indicat que amb l'aprovació d'aquest pla són ja 14 els aprovats en aquesta legislatura, i ha assenyalat que pròximament s'aprovaran els de les conques del Tajo i del Segura, que ja compten amb el vistiplau del Consell Nacional de l'Aigua, i s'avançarà en la tramitació del pla del Xúquer.

Equilibri i harmonització regional

Respecte al de l'Ebre, ha subratllat que es tractava d'"un dels més complexos" pel gran nombre de comunitats autònomes que travessa i perquè també afecta França i Andorra. Sáez de Santamaría ha dit que aquest pla és un element bàsic de gestió d'aquesta demarcació hidrogràfica, té com a objectius garantir el bon estat de les aigües i aconseguir una adequada protecció del domini públic hidràulic, i que estableix les pautes per atendre les demandes d'aigua respectant l'equilibri i l'harmonització regional i sectorial.

Així mateix, ha precisat que el pla de l'Ebre preveu més de 2.500 milions d'euros d'inversions que finançaran les diferents administracions. D'aquesta quantitat, segons ha desglossat, es destinaran 1.100 milions al compliment dels objectius ambientals, "gairebé" 1.100 milions d'euros més a atendre les demandes, especialment de construcció de noves infraestructures de regulació i la millora de regadius, 150 milions d'euros a la millora del coneixement i la governança i 175 més a mitigar els efectes dels fenòmens meteorològics extrems.

stats